Cum putem explica diferentele de temperatura dintre planete?
In subconstientul multor oameni, cu cat o planeta se afla mai departe de Soare, cu atat temperatura de la suprafata sa este mai scazuta. Intervin insa o serie de criterii, care creeaza diferente semnificative intre toate planetele.
La scoala primara, elevii descopera pentru prima data sistemul solar si caracteristicile sale. Pe langa compozitia sistemului solar, ei invata numele planetelor si faptul ca acestea orbiteaza in jurul Soarelui. Prin urmare, este legitim sa presupunem ca, cu cat distanta fata de Soare este mai mare, cu atat este mai putina caldura pe suprafata planetei in cauza. Dar aceasta presupunere nu este in intregime corecta. Daca se ia in considerare acest aspect, exista o multitudine de elemente care influenteaza temperatura suprafetei lui Venus, Marte, Saturn si chiar a Pamantului.
Rezumat:
Ce factori controleaza si determina temperatura planetelor precum Jupiter sau Marte?
Primul punct care determina temperatura de suprafata si temperatura medie a unei planete sunt conditiile sale climatice. Pe Pamant, de exemplu, elementele care determina temperatura generala sunt ritmul anotimpurilor, prezenta atmosferei si radiatiile solare. Insa pe alte planete, cum ar fi Marte, Mercur sau Jupiter, alte elemente controleaza temperatura de suprafata. Acestea includ durata zilei (care variaza in functie de axa de rotatie a planetei), dar si culoarea planetei. Cu cat planeta este mai intunecata, cu atat mai multa energie solara va absorbi la suprafata, crescand astfel temperatura solului si a aerului. Acest fenomen are un nume: Albedo.
Venus sau Pamantul: care este cea mai fierbinte planeta din sistemul solar?
Efectul combinat al incalzirii globale si al efectului de sera generat de atmosfera determina incalzirea suprafetei Pamantului. Cu toate acestea, planeta albastra este departe de a fi cea mai fierbinte planeta din sistemul solar. Venus se afla in fruntea listei, cu o temperatura medie de 460 de grade Celsius. Este urmata indeaproape de Mercur, unde diferenta de temperatura este de doar aproximativ treizeci de grade. Pamantul se afla pe locul al treilea, cu o variatie a temperaturii la suprafata cuprinsa intre -88 si 58, in functie de regiunea globului si de radiatiile infrarosii. Prin comparatie, planeta pitica Pluto este cea mai rece. Temperatura sa de suprafata se apropie de -232.
De ce este Venus mai calda decat Mercur?
Unul dintre cele mai uimitoare fapte despre temperatura planetelor este diferenta semnificativa dintre Venus si Mercur. Desi Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare, temperatura sa de suprafata, ca si temperatura sa medie, este mai scazuta decat cea a lui Venus. Cu toate acestea, conditiile climatice si atmosferice ale celor doua planete nu sunt identice. Spre deosebire de Venus, Mercur se roteste mai lent si nu are atmosfera. Ca urmare, planeta nu poate retine caldura acumulata in timpul „zilei” sale: celebrul efect de sera. Aceasta explica diferenta de temperatura dintre planete, chiar daca distanta fata de Soare este mai mica: pe Mercur sunt doar 430 de grade Celsius, fata de 465 de grade Celsius pe Venus.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/comment-expliquer-les-differences-de-temperature-entre-les-planetes-11196017/
Comments are closed.