Ce este efectul fluture

In aceste vremuri grele, dominate de pandemii, de boli si de razboi, numeroase sunt persoanele care se gandesc la acest fenomen puternic despre care se vorbeste uneori, cel al unui eveniment mic de la un punct A care poate duce la un efect mai mare la un punct B. In cele ce urmeaza va propunem sa vorbim mai multe lucruri despre acest faimos efect fluture, sa il exploram mai pe indelete.

De unde vine numele de efectul fluture?

In 1972, cu ocazia unei conferinte stiintifice, meteorologul si matematicianul american Edward Lorenz evoca teoria conform careia “batutul din aripi al unui fluture din Brazilia ar putea provoca o tornada in Texas” de unde si faimoasa expresie de efect fluture.

Exista diferite versiuni ale acestei teorii, cu locuri diferite precum China in loc de Brazilia insa nu conteaza, ideea este aceeasi.

Asemanatoare

Ce este mai rece decat gheata?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a murit Pierre Curie?

Ce este efectul fluture?

Teoria imaginata de Lorenz deoarece este vorba despre o metafora, evoca ideea unui eveniment nesemnificativ initial care poate avea un impact profund, consecinte importante asupra unui sistem intreg, inlfuentand astfel viitorul intr-un mod cu totul si cu totul imprevizibil. Aceasta teorie a devenit de altfel baza faimoasei Teorii a haosului.

Initial, Lorenz lucra cu modele informatice cu scopul de a prezice vremea. A descoperit ca unele mici diferente de rotunjime din diferitele intrari ar provoca schimbari importante la nivel de rezultate obtinute. Deduce astfel ca diferentele erau initial minore dar aceste diferente minore pot duce la diferente majore de rezultat si ca previziunile meteorologice exacte pe termen lung sunt extrem de greu de obtinut, imposibil chiar.

Incetul cu incetul aceasta expresie s-a propagat in universitati si mai apoi in cultura populara. Efectul future a fost aplicat conditiilor meteorologice dar si domeniilor precum afaceri, mediu sau chiar si in viata de zi cu zi a oamenilor.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai mare si cel mai vechi organism viu

In plus, efectul fluture il regasim in egala masura si pe micul si marele ecran, numeroase au fost filmele si serialele pe aceasta tema.

Sursa: https://saviezvous.fr/quest-ce-que-effet-papillon/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More