Care este originea petrolului

Formarea petrolului a inceput pe pamant in urma cu 350 de milioane de ani. Petrolul provine din descompunerea organismelor marine, a planctonului in special. Este nevoie de cateva zeci de milioane de ani pentru ca reziduurile organice acumulate pe fundul oceanului sau lacului sa se transforme in petrol brut.

Insa, productia sa este destul de rara deoarece neesita reuniunea a patru conditii: prezenta unei stanci-mama, un mediu care permite transformarea rocii mama in hidrocarbura, cai care sa ii permita petrolului sa migreze, o “capcana” cunoscuta sub numele de roca-rezervor in care petrolul este stocat in mod natural.

Etapa numarul 1: transformarea materiilor organice in hidrocarburi

Pentru ca petrolul sa se formeze, este nevoie, intai si intai, de un bazin sedimentar, un loc bogat in reziduuri organice. Insa, nu orice fel de reziduuri organice de origine animala. Sub apa, organsimele moarte ajung pe solurile marine. Odata cu trecerea timpului, aceste micro-organisme, pe masura ce se aduna, ajung sa formeze un strat sedimentar pe fundul oceanelor, lacuri sau delte, care poarta denumirea de roca-mama. In unele locuri, roca-mama poate ajunge la o grosime de 8 kilometri. In adancime, presiunile suferite de roca-mama fac ca aceasta sa fie mai compacta. Conditiile sunt astfel reunite pentru transformarea rocii-mama in hidrocarbura.

Ghice ce mai avem pentru tine?  In cat timp vom putea ajunge pe Marte

Etapa numarul 2: conservarea petrolului

Hidrocarburile care se formeaza in roca-mama sunt apoi expulzate de catre fisuri sau prin intermediul unor roci poroase. Inca mai exista o sansa ca aceste hidrocarburi sa devina o resursa exploatabila. Partea fluidelor care atinge suprafata se va oxida atunci cand intra in contact cu aerul si se va solidifica, facand-o de neexploatat.

In schimb, fluidele care circula in interiorul rocilor poroase, fara sanse sa iasa la exterior au mai mari sase sa devina petrol. Asta in cazul in care, in drumul lor, nu cad intr-o “capcana de petrol” adica intr-un rezervor de argila, in care petrolul brut este pastrat ermetic.

https://www.caminteresse.fr/sciences/quelle-est-lorigine-du-petrole-140893/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More