Ce s-ar intampla daca Luna ar disparea?
Imagineaza-ti ca satelitul nostru nu mai exista pe cer. Ce s-ar intampla cu Pamantul si cu locuitorii sai? Sean Raymond, astrofizician la laboratorul de astrofizica din Bordeaux si cercetator la CNRS, si-a imaginat o lume fara Luna.
Luna a aparut probabil in urma cu 4,5 miliarde de ani, cand un asteroid urias s-a ciocnit cu Pamantul. De atunci, satelitul a fost partenerul fidel al planetei noastre, luminand cerul in fiecare seara. Dar ce s-ar intampla daca ar disparea peste noapte? Aceasta intrebare i-a fost adresata lui Sean Raymond, astrofizician american de la laboratorul de astrofizica din Bordeaux si cercetator la CNRS.
De fapt, nu exista atat de multe elemente terestre care sa fie influențate direct de Luna”, spune Raymond. Exista influențe culturale, cum ar fi durata unei luni cu ciclurile lunare” si influențe religioase cu calendarul islamic, care este un calendar lunar.
In afara de aceasta, dispariția singurului nostru satelit ar avea un impact redus asupra ființelor umane.
Mai puține maree si anotimpuri modificate
Pe Pamant, un fenomen ar putea fi perturbat: mareele. Pe partea Pamantului orientata spre Luna, oceanul este „atras” de satelitul natural, deformandu-se si formand o umflatura. „Am pierde cea mai mare parte a efectelor mareelor”, spune el. Cea mai mare parte, dar nu toate. Soarele exercita, de asemenea, o forța de atracție, dar, fiind mai departe de Pamant decat Luna, aceasta este doar pe jumatate la fel de puternica ca cea a Lunii. Asadar, ar exista in continuare maree, dar „mai mici si mai puțin consistente”, isi imagineaza astrofizicianul.
Ar fi cu totul altceva daca Luna nu ar fi existat niciodata. „Pamantul s-ar intoarce mai repede pe el insusi. Ziua ar dura 3 sau 4 ore”, asa cum a durat inainte de nasterea satelitului, «sau poate mai mult, in funcție de detalii».
„Exista, de asemenea, ipoteza, dar ea este dezbatuta, ca Luna stabilizeaza axa de rotație a Pamantului”. Din punct de vedere geometric, planeta noastra nu este „dreapta”, ci „inclinata” intr-o parte. Axa sa de rotație nu este perpendiculara pe planul orbitei sale, iar inclinarea sa este de 23,5°, dupa cum indica NASA. Pe parcursul anului, unele parți ale suprafeței Pamantului primesc o cantitate mare de energie solara, in timp ce altele primesc mai puțina.
Pe baza acestei ipoteze a influenței lunare, „fara satelit, axa s-ar modifica in sute de milioane de ani. In cele din urma, anotimpurile, asa cum le cunoastem, s-ar schimba”.
Daca Pamantul ar merge drept inapoi, cu o „oblicitate” de 0 grade, adica ecuatorul aliniat cu orbita Pamantului, emisfera nordica si cea sudica ar primi aceeasi energie de la Soare. Ne-ar fi cald peste tot in acelasi timp, sau rece peste tot in acelasi timp.”
„Daca oblicitatea ar fi maxima, de 90 de grade, anotimpurile ar fi mult mai puternice, cu foarte puțina caldura iarna, ar ingheța complet si caldura foarte puternica vara.”
Am pierde un muzeu!
O parte din fauna ar fi, de asemenea, deranjata, in special animalele nocturne. Moliile se misca la lumina lunii si a stelelor, iar pe plaja, dupa ce ies din oua, puii de broasca țestoasa folosesc lumina lunii pentru a se intoarce in ocean, dupa cum subliniaza Discover Magazine.
Mai presus de toate, daca Luna ar disparea brusc de pe orbita Pamantului, am pierde un muzeu. Satelitul nostru conține o mina de aur de informații. Acesta ne permite sa ințelegem cum aratau Pamantul si Sistemul Solar acum miliarde de ani. Datorita lui, oamenii de stiința au putut, de exemplu, sa estimeze cantitatea de apa adusa pe planeta noastra de comete si asteroizi. Este, de asemenea, un loc foarte ravnit pentru resursele sale. Din aceste motive, astronauții doresc sa se intoarca pe Luna. Asadar, este in interesul nostru sa o pazim cu atenție!
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/que-se-passerait-il-si-la-lune-disparaissait-11195040/
Comments are closed.