De unde vin numele planetelor?

De unde vin numele planetelor? Aceasta întrebare ne poartă într-o fascinantă călătorie prin mitologie, istorie și știință. Numele planetelor din sistemul nostru solar au rădăcini adânci în mitologiile antice, în special cea romană și greacă.

Provenienta numelor planetelor evidențiază legătura strânsă dintre cunoașterea astronomică și moștenirea culturală a omenirii.

Planetele si provenienta numelor lor

 1. SOARELE – Apollo era in mitologia greaca si romana zeu al luminii soarelui, al muzicienilor si poetilor. Soarele ca obiect se numea in mitologia greaca Helios.
 2. MERCUR – Pentru ca Mercur se invarteste atat de repede in jurul Soarelui, romanii l-au numit dupa zeul mesager. El era curier in ceruri, zeu al negotului, hotiei, al calatorilor pe mare si pe uscat. In mitologia greaca, Mercur este similar cu Hermes.
 3. VENUS – Venus este zeita romana a iubirii si a frumusetii. In mitologia greaca numele ei este Afrodita.
 4. PAMANT – Vine de la cuvantul latinesc „pavimentum” care inseamna pamant, tarana.
 5. MARTE – Marte este zeul roman al razboiului si tatal lui Romulus si Remus. In mitologia greaca este Ares. Numele celor 2 luni ale lui Marte sunt legate tot de razboi. Phobos inseamna frica si Deimos inseamna panica.
 6. JUPITER – Era considerat zeul luminii si al tunetului. In mitologia greaca el este Zeus si era seful tuturor celorlalti zei.
 7. SATURN – Era tatal lui Jupiter si zeu al sadirii si al recoltelor. In mitologia greaca el este Cronos, desi ca semnificatie se potriveste mai mult cu Demetra.
 8. URANUS – Era zeul intregului cer, tata al lui Saturn si bunic al lui Jupiter.
 9. NEPTUN – Era zeul marilor si al oceanelor. I s-a dat planetei acest nume de la culoarea ei albastra. In mitologia greaca Poseidon era zeul marilor si al oceanelor.
 10. PLUTO – Era zeul care facea regulile in lumea mortii. Este un nume potrivit pentru cea mai intunecata, rece si departata planeta din sistemul nostru solar. In mitologia greaca este zeul Hades. Luna lui Pluto, Charon, are legatura tot cu lumea mortii. Charon este numele luntrasului care trece pe cei morti peste raul Styx, raul care delimiteaza lumea celor vii de lumea celor morti.
 11. LUNA – Si-a luat numele de la zeita Diana care mai este cunoscuta si sub numele de Luna. Ea era zeita luminii data noaptea de Luna si sora geamana a lui Apollo. In mitologia greaca ea este Artemis. Luna ca obiect, era numita in mitologia greaca Selena.
 12. METEOR – Vine de la cuvantul grecesc meteoron care inseamna femomen pe cer.
Ghice ce mai avem pentru tine?  Traim oare intr-o simulare pe calculator? Iata argumentele unui fizician care crede acest lucru

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More