Care este cea mai stralucitoare stea de pe cer

Cerul de noapte este o priveliste fascinanta, cu miriade de stele stralucitoare si constelatii de o complexitate minunata. Dar putine dintre ele au capacitatea de a-si eclipsa vecinele si chiar mai putine au puterea de a uimi observatorii cu stralucirea lor. Cu toate acestea, o stea foarte speciala este atat de stralucitoare incat este adesea vizibila cu ochiul liber chiar si in cele mai dificile conditii de lumina: Sirius, cea mai stralucitoare stea de pe cer. In acest articol vom explora acest fenomen orbitor si vom descoperi ce o face atat de stralucitoare.

Istoria si legenda lui Sirius

Legenda lui Sirius dateaza din cele mai vechi timpuri. A fost mentionata in multe culturi, inclusiv la egipteni, greci si romani. Egiptenii il numeau Sopdet, zeita-stea a raului Nil, in timp ce grecii o numeau Sothis, iar romanii il numeau Canis Major. Civilizatiile antice au asociat Sirius si cu aparitia inundatiilor anuale ale Nilului. Legendele asociate cu Sirius sunt multe si variate, de la credinta grecilor ca era paznicul cainilor pana la credinta nativilor americani ca era zeul fertilitatii si al prosperitatii.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este este urina galbena?

Pozitia lui Sirius pe cer

Sirius se afla in constelatia Cainelui Mare, cunoscuta si sub numele de Canis Major. Se afla la aproximativ 8,6 ani lumina de Pamant si este cea mai apropiata stea de ochiul liber. Este adesea vizibila chiar si in prezenta luminii artificiale, ceea ce o face una dintre cele mai usor de reperat stele de pe cerul noptii.

Caracteristicile fizice ale lui Sirius

Sirius este o stea pitica alba foarte stralucitoare. Este de aproximativ 25 de ori mai stralucitoare decat Soarele si are o temperatura de 9.600 de grade Celsius. De asemenea, este de aproximativ doua ori mai masiva decat steaua noastra si se roteste in jurul axei sale mai repede. De fapt, Sirius efectueaza o rotatie completa in doar 4,4 zile pamantene.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce NASA vrea sa trimita imagini cu oameni goi in spatiu?

De ce este Sirius atat de luminos?

Motivul pentru care Sirius este atat de stralucitoare se datoreaza apropierii sale de Pamant. Sirius este cea mai apropiata dintre stelele vizibile cu ochiul liber, ceea ce inseamna ca este mai stralucitoare decat celelalte stele, deoarece este mai aproape de Pamant. In plus, Sirius este o stea pitica foarte stralucitoare, ceea ce ii permite sa emita mai multa lumina decat majoritatea celorlalte stele.

Sirius este, fara indoiala, cea mai stralucitoare stea de pe cer. Apropierea sa de Pamant si luminozitatea sa exceptionala o fac usor vizibila cu ochiul liber, chiar si in cele mai dificile conditii de lumina. Istoria si legenda sa sunt unice si ii fascineaza pe astronomi de secole. Daca sunteti suficient de norocosi sa vedeti Sirius pe cerul noptii, profitati de ocazie si admirati acest fenomen orbitor.

Sursa: https://www.le-saviez-vous.fr/letoile-la-plus-brillante-du-ciel-un-phenomene-eblouissant/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More