De ce avem grupe sanguine diferite?
Rezumat:
Te-ai intrebat vreodata de ce unele persoane au grupa de sange A, B, AB sau O? Sau de ce este important sa iti cunosti grupa sanguina? Iata raspunsurile la intrebarile tale.
Grupa sanguina este determinata de prezenta sau absenta anumitor antigene de pe suprafata celulelor sanguine. Principalele grupe sanguine sunt clasificate in functie de sistemele ABO si Rhesus. Sistemul ABO cuprinde patru grupe: A, B, AB si O. De exemplu, persoanele cu grupa de sange A au antigenul A, in timp ce cele cu grupa de sange B au antigenul B. Grupa AB are ambele antigene, iar grupa O nu are niciun antigen. In plus fata de aceste antigene, factorul Rhesus (Rh) se refera la prezenta (Rh+) sau absenta (Rh-) antigenului D. Aceste clasificari sunt esentiale pentru transfuziile de sange, deoarece compatibilitatea dintre grupul donatorului si cel al primitorului este esentiala pentru a evita reactiile imune periculoase.
Originea: cum poate fi explicata diversitatea grupelor sanguine?
Diversitatea grupelor sanguine este rezultatul mutatiilor genetice si al evolutiei. Fiecare individ mosteneste doua alele pentru fiecare sistem de grupe sanguine, una de la mama si una de la tata. Acest lucru creeaza o mare varietate de combinatii posibile. Grupurile sanguine sunt, de asemenea, influentate de distributia geografica si de migratia umana. De exemplu, grupul sanguin B este mai frecvent in Asia, in timp ce grupul sanguin O este majoritar in America de Sud. Aceste variatii se datoreaza istoriei evolutive si amestecului de populatii. In plus, anumite grupe sanguine rare, cum ar fi cele implicate in anumite boli genetice, pot fi mai frecvente in anumite regiuni.
Compatibilitati, donator universal: care grupa de sange este cea mai rara?
Grupa de sange O- este cunoscuta drept donatorul universal. Persoanele cu grupa de sange O- nu au nici antigene A, nici B, iar lipsa factorului Rh (Rh-) inseamna ca sunt compatibile cu toate celelalte grupe de sange. Aceasta face din grupa O- o resursa valoroasa pentru transfuzii, in special atunci cand grupa de sange a primitorului este necunoscuta. In ceea ce priveste grupa AB+, aceasta este recipientul universal, deoarece persoanele din aceasta grupa pot primi sange din orice grupa, datorita prezentei antigenelor A si B si a factorului rhesus pozitiv. Exista si grupe de sange foarte rare, cum ar fi grupa „bombay”, care nu este nici A, nici B, nici AB, nici O si care afecteaza o persoana din 1 milion in Europa.
Cum iti poti cunoaste grupa sanguina?
Este important sa iti cunosti grupa sanguina, in special in situatii de urgenta. Aceasta este determinata printr-un test de sange efectuat in timpul unei analize de sange. Acest test identifica antigenele prezente pe globulele rosii si determina grupa ABO si factorul Rh. In cazul in care grupele sanguine ale mamei si tatalui sunt cunoscute, grupa sanguina a copilului poate fi uneori dedusa, dar analiza de sange ramane cea mai fiabila metoda.
Comments are closed.