De ce nu ne este frig intr-un iglu?

Un iglu este celebra casuta din zapada pe care o regasim in regiunea Marelui Nord. In mod traditional, un iglu este asociat cu Inuitii. Aceasta denumire asociaza poporul care locuiste in partea de nord a Canadei. In cele ce urmeaza iti vom spune de ce nu ne este frig intr-un iglu.

Totul porneste de la zapada

Pentru a construi un iglu este nevoie de zapada. Insa, nu orice fel de zapada, cea mai potrivita este zapada tasata, mult mai usor de decupat. Aceasta zapada va fi decupata in blocuri. Insa, in ciuda faptului ca un iglu este format din blocuri de gheata, in interiorul sau nu este atat de frig pe cum credem. Daca vizualizezi un iglu iti vei da seama ca la intrare este un fel de tunel mic.

Asemanatoare

Este Soarele constient? Asa spune un biolog

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este sticla transparenta?

Cum se acumuleaza caldura?

Acest tunel este principalul motiv pentru care un iglu ramane cald la interior. Aceasta intrare este sapata in realitate in sol. Aerului rece ii va fi mult mai greu astfel sa intre in constructie pentru simplul motiv ca nu va urca si nu va iesi din aceasta constructie.

Al doilea motiv pentru care nu iti va fi frig intr-un iglu este acela ca poti acoperi un iglu realizat din zapada tasata cu zapada compactata. Este o idee preconceputa sa crezi ca zapada tasata este mai izolanta. Daca zapada tasata de pe pereti impiedica curentii de aer rece sa treaca, zapada compactata este mai utila pentru a pastra caldura.

Adevarul este ca un iglu tine de cald mult mai eficient ca…o blana de urs. Da, ai citit bine. Acest lucru le-a permis inuitilor sa traiasca in zonele reci mai bine de 5000 de ani. Zapada este un izolator excelent si nu conduce caldura. Spre deosebire de gheata, este de 100 de ori mai izolatoare si ajuta la retinerea caldurii in interiorul unui iglu.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt straturile atmosferei

Sursa: https://lesavaistu.fr/pas-froid-chaud-igloo/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More