Poti muri din cauza unei supradoze de zahar?

In timp ce zaharul, in diferitele sale forme, este o sursa esentiala de energie pentru corpul nostru, abuzul de zahar poate cauza, de asemenea, probleme grave de sanatate. Asa ca se pune intrebarea: este posibil sa cedezi la o supradoza de zahar?

Desi zaharul este esential pentru ca organismul nostru sa functioneze cat mai bine, atunci cand este consumat in exces poate deveni un adevarat dusman al sanatatii noastre. Carbohidratii, dintre care glucoza este cel mai cunoscut, ar trebui, prin urmare, sa fie consumati cu moderatie. Consecintele unui consum excesiv sunt variate si, in functie de caz, pot fi foarte grave: carii dentare, crestere in greutate, aparitia diabetului de tip 2 cauzat de excesul de zahar in sange si senzatia de oboseala cronica. Pe termen lung, consumul excesiv poate creste, de asemenea, riscul unor patologii mai grave, cum ar fi bolile cardiovasculare, anumite tipuri de cancer si chiar dementa.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Caldura: care este temperatura maxima la care poate rezista corpul uman?

Exces de zahar: ce este o supradoza de zahar si este posibil sa mori din cauza ei?

Conceptul de supradoza de zahar, desi mai putin cunoscut decat in cazul altor substante, cum ar fi alcoolul sau drogurile ilicite, exista. Potrivit Societatii Americane de Chimie (ACS), pentru o persoana care cantareste 50 de kilograme, ingerarea a 1.488 de grame de zahar pe zi ar reprezenta un pericol mortal, relateaza Sciences et vie. Acest prag ar creste la 1934,5 grame pentru o persoana care cantareste 65 de kilograme si la 2381 de grame pentru o persoana care cantareste 80 de kilograme. Desi aceste cantitati pot parea greu de atins in practica, ele subliniaza totusi importanta moderarii consumului nostru de zahar.

Care sunt semnele, simptomele si bolile cauzate de consumul de prea mult zahar?

Prea mult zahar poate duce la o serie de simptome care indica un dezechilibru metabolic. Oboseala extrema si schimbarile de dispozitie sunt frecvente, insotite uneori de anxietate si de un puls rapid, reflectand efectul imediat al zaharului asupra organismului. Pe termen lung, acest lucru poate duce la exces de greutate, mai exact prin acumularea de grasime abdominala, si la o vindecare incetinita, vizibila prin semne pe picioare. Tulburari ale pielii, cum ar fi pielea grasa si cosurile, pot aparea atunci cand ficatul supraincarcat nu mai este capabil sa filtreze eficient toxinele. Consecinte mai grave includ steatoza hepatica, diverse tulburari digestive, candidoza si dezechilibre ale florei intestinale.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum asculta corpul atunci cand creierul ii comanda ceva?

Excesul de zahar: ce putem face pentru a-l evita?

Pentru a mentine un echilibru si pentru a ne pastra starea de bine, Anses (Agentia nationala franceza pentru siguranta alimentara, a mediului si a sanatatii profesionale) recomanda limitarea aportului zilnic de zahar la 100 de grame, inclusiv bauturile zaharoase. Aceasta recomandare tine cont de viteza cu care zaharurile lichide sunt asimilate de organism, accentuand riscurile asociate unui consum excesiv. Pe scurt, desi probabilitatea de a muri subit in urma unei supradoze de zahar este extrem de redusa, pericolele unui consum excesiv pe termen mediu si lung sunt foarte reale si trebuie luate in serios. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat si controlul consumului de zahar sunt esentiale pentru mentinerea unei bune stari de sanatate.

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More