De ce plutim in Marea Moarta?

Corpul uman pluteste rareori pe apa in conditii normale de temperatura si de presiune. Cu toate acestea, exista unele intinderi de apa care fac exceptie de la regula datorita compozitiei lor. Este si cazul Marii Moarte care obliga orice fiinta umana, inclusiv Omul, sa pluteasca la suprafata. Sa descoperim mai multe detalii despre acest fenomen special.

Marea Moarta si cum salinitatea sa face Omul sa pluteasca

Marea Moarta este o intindere vasta de apa, de aproximativ 810 kilometri patrati, situata in Orientul Apropiat. Mai precis, este inconjurata de trei natiuni: Israel, Palestina si Iordania. Cu toate acestea, in realitate nu este o mare ci mai degraba un lac situat intr-o regiune in care ploaia este extrem de rara. Acest lucru ar putea explica de altfel, in ciuda celor 400 de mertri de adancime faptul ca este situata la 420 de metri deasupra nivelului marii si, de altfel, la cel mai scazut nivel de la suprafata Pamantului.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt afectiunile specifice ale copilariei?

De ce este apa sa atat de sarata?

O mare normala contine aproximativ 35g de sare pe litru, adica aproximativ 5%. Marea Moarta afiseaza o salinitate care poate depasi 30%, adica o medie de 275g pe litru. Masa volumica a lacului este in egala masura extrem de ridicata si este estimata la 1240kg pe metru cub. Un lucru care constrange, drept urmare, orice organism viu, inclusiv Omul, sa pluteasca la suprafata lacului.

Alte particularitati ale Marii Moarte

Pe langa faptul ca ne permite sa plutim fara prea mare efort, complica inotul deoarece densitatea puternica, datorata sarii exercita o forta arhimedica care face fiecare miscare de inot complicata. Adancimea sa nu este aceeasi peste tot. in partea meridionala abia atinge 4 metri. Ploua rareori in zona Marii Moarte care a atins cel mai mare nivel in urma cu 10.000 de ani. De atunci, din cauza caldurii puternice apa se evapora in mod regulat, mentinand totusi nivelul de sare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cata saliva produce un om de-a lungul timpului

Sursa: https://saviezvous.fr/pourquoi-corps-humain-flotte-mer-morte/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More