Putem dormi cu ochii deschiși?
Rezumat:
Somnul este vital pentru corpul uman. Ne permite să ne refacem atât fizic, cât și psihic. Unii oameni par să sfideze orice logică dormind cu ochii parțial sau total deschiși… Dar este cu adevărat posibil să dormi cu ochii larg deschiși?
Este normal să dormi cu ochii deschiși? Dormitul cu ochii deschiși nu este normal, dar se poate întâmpla anumitor persoane. Aceasta afectează aproximativ 20% din populație, în diferite grade. De cele mai multe ori, ochii sunt doar parțial deschiși, dezvăluind o fâșie subțire din albul ochiului. Acesta poate fi un fenomen temporar sau permanent, în funcție de cauze. Această particularitate este adesea descoperită de prieteni și de familie, deoarece persoanele în cauză nu își dau seama că dorm cu ochii deschiși! În ciuda acestei particularități, somnul lor decurge normal.
De ce unii oameni nu închid ochii când dorm și acest lucru este normal?
O serie de factori pot explica de ce o persoană nu își închide complet ochii atunci când doarme. Unul dintre cele mai frecvente motive este slăbiciunea mușchilor pleoapelor, care nu sunt suficient de tonifiați pentru a menține pleoapele închise în timpul somnului. Această slăbiciune poate fi legată de tulburări neurologice, paralizie a nervului facial, hipertensiune arterială sau leziuni nervoase. Alte cauze includ deformări congenitale ale pleoapelor sau cicatrici în urma unor leziuni sau intervenții chirurgicale. În unele cazuri, inflamația sau infecția pleoapelor, cum ar fi blefarita, poate împiedica, de asemenea, închiderea completă.
Închiderea ochilor și lagoftalmia: ce este?
Lagoftalmia se caracterizează prin incapacitatea de a închide complet pleoapele. Termenul este derivat din grecescul „lagos”, care înseamnă „iepure”, cu referire la iepurii care dorm cu ochii deschiși. În contextul somnului, lagoftalmia nocturnă poate perturba protecția naturală a ochilor. Atunci când pleoapele nu se închid complet, suprafața ochiului este expusă la aer, ceea ce poate duce la simptome precum uscăciune, iritație și chiar infecție. Există diferite forme de lagoftalmie, de la cele mai ușoare la cele mai severe. Tratamentul depinde de cauza inițială și include lubrifianți oculari, dispozitive pentru a menține pleoapele închise noaptea sau chiar intervenții chirurgicale.
Este posibil să dormim cu un ochi deschis?
Conceptul de a dormi cu un ochi deschis poate părea ciudat la început. Cu toate acestea, fenomenul există și a fost observat la anumite animale, cum ar fi delfinii și păsările. Se numește „somn unihemisferic”. Aceasta înseamnă că doar o emisferă a creierului se odihnește la un moment dat, în timp ce cealaltă rămâne trează pentru a monitoriza mediul sau chiar pentru a respira! Deși acest tip de somn nu este comun la oameni, unele persoane dezvoltă o formă de somn unihemisferic în situații stresante. Cu toate acestea, nu este vorba de un singur ochi care rămâne deschis, ci mai degrabă de o vigilență sporită a uneia dintre emisferele cerebrale care menține persoana pe jumătate trează…
Sursa: https://www.caminteresse.fr/insolite/peut-on-dormir-les-yeux-ouverts-11197120/
Comments are closed.