Ce culoare are materia cenusie

Aceasta substanta constituie partea externa a creierului, cortexul. Este situata imediat sub craniu si meninge. Acestia reprezinta “capul” neuronilor, partea centrala continand mijlocul, cunoscuta sub numele de corp celular, care ii confera culoarea.

In cortex isi au sediul marile functii cognitive (limbaj, ratiune, memorie) si tratarea informatiilor motrice si senzoriale. Ceea ce a facut ca materia cenusie sa fie prezentata drept un suport al inteligentei.

Materia alba, un rol cheie in inteligenta

Stim in ziua de azi ca, aflata deasupra, materia alba (cu adevarat alba) joaca un rol la fel de important in ceea ce priveste inteligenta, conectand diferite regiuni cerebrale. Cuprinde in realitate axonele, fibrele nervoase lungi care face legatura intre capul neuronilor si alti neuroni.

Asemanatoare

Care sunt beneficiile apei de cocos asupra corpului?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai frecvente afectiuni cutanate?

Care este diferenta intre materia alba si materia cenusie?

Materia alba si materia cenusie reprezinta doua elemente, doua componente ale creierului si ale maduvei spinarii. Maduva spinarii si creierul sunt alcatuiti din nervi care apartin de sistemul nervos central. Functia princiapala a sistemului nervos central este aceea de a coordona functiile corpului, pe baza acelor informatii purtate de catre sistemul nervos periferic. Materie alba este prezenta atat in creier cat si in maduva spinarii.

Insa materia cenusie reprezinta o componenta majora a creierului. Principala diferenta intre materia alba si materia cenusie este ca materia alba este constituita in principa din axoni mielinizati in timp ce materia cenusie este constituita in principal din corpuri celulare, terinale axonice si dendrite.

Materia cenusie este alcatuita din corpuri nervoase in timp ce materia alba este alcatuita din fibre. Spre deosebire de materia alba. Neuronii materiei cenusie nu au axoni extinsi. Materia cenusie ocupa aproximativ 50% din creier.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce avem cearcane sub ochi?

Materia cenusie este gri datorita nucleelor gri care curpinde celulele. Myelinul este responsabil pentru culoare alba al materiei albe. Materialul gri nu dispune de invelis de mielina in timp ce materia alba este mielinizata.

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More