De ce unele persoane mor in somn?
Ideea de a muri in somn ii ingrijoreaza pe unii, dar este linistitor sa observam ca, cu exceptia cazului unei boli specifice, acest risc este destul de limitat. Cauzele care stau la baza decesului in timpul somnului sunt adesea asociate cu trei organe vitale: inima, plamanii si creierul, potrivit Dr. Milind Sovani, specialist in medicina respiratorie la Nottingham University Hospitals NHS Trust.
Pericole pentru sistemul cardiovascular
Ceea ce este special la somn este ca reduce capacitatea de a percepe si de a reactiona la semnalele de alarma de la inima, plamani sau creier. Dupa cum subliniaza cardiologul Jack Flyer, atunci cand suntem treji, un incident cardiac care duce la pierderea cunostintei ar fi mai probabil sa fie detectat si tratat.
Inima se afla adesea in centrul celor mai multe dintre decesele nocturne neasteptate. Potrivit lui Sumeet Chugh, director medical al Centrului de Ritm cardiac de la Cedars-Sinai, oprirea cardiaca subita (SCA) este cauza predominanta, reprezentand pana la 90% din aceste decese. Cu toate acestea, nu toata lumea este la fel de expusa riscului. Persoanele cu afectiuni cardiace preexistente, cum ar fi boala coronariana sau aritmia cardiaca, sunt deosebit de vulnerabile.
SCA apare atunci cand inima inceteaza brusc sa mai bata, ceea ce intrerupe circulatia sangelui si poate duce la deces daca nu se intervine medical imediat. Un aspect care este adesea trecut cu vederea este cronologia acestor evenimente. Dintre toate decesele cauzate de SCA, aproximativ 22% au loc intre orele 22.00 si 6.00 dimineata, femeile fiind mai frecvent afectate in aceste ore.
Sistemul respirator
Rolul sistemului respirator in moartea nocturna este, de asemenea, semnificativ. Apneea obstructiva in somn (OSA), in special, creste de 2,5 ori sansele de a muri brusc in urma unui atac de cord in timpul noptii. Aceasta afectiune medicala determina ingustarea muschilor din caile respiratorii, ceea ce poate intrerupe fluxul de oxigen, crescand, in consecinta, ritmul cardiac si tensiunea arteriala, potrivit doctorului Chugh.
Trebuie remarcat faptul ca, de multe ori, SAO nu este o cauza directa a mortii nocturne. Mai degraba, aceasta exacerbeaza riscurile asociate cu alte afectiuni medicale, in special cu bolile de inima. Rezultatul este o interactiune complexa intre sistemele respirator si cardiovascular care poate creste probabilitatea de deces nocturn.
Provocari neurologice
Epilepsia si accidentul vascular cerebral se numara, de asemenea, printre cauzele potentiale de deces in timpul somnului. Moartea subita si neasteptata in epilepsie (SUDEP) este o cauza majora de deces in randul persoanelor cu epilepsie. Desi mecanismele precise sunt inca putin cunoscute, se stie ca SUDEP apare adesea noaptea.
Moartea brusca nocturna poate fi cauzata si de accidente vasculare cerebrale. Aproximativ 25% dintre accidentele vasculare cerebrale se produc in timpul somnului, iar boli precum SAOS pot, de asemenea, sa creasca riscul. Livrarea redusa de oxigen catre creier poate creste riscul de accident vascular cerebral, ceea ce face ca afectiunile neurologice si respiratorii sa fie strans legate in ceea ce priveste riscul de moarte nocturna.
In timp ce decesul nocturn este un motiv de ingrijorare, este important sa ne amintim ca riscul general ramane relativ scazut pentru populatia generala. O mai buna intelegere a factorilor de risc si a conditiilor medicale care stau la baza acestora, combinata cu masuri preventive, poate contribui la reducerea in continuare a acestor riscuri.
Sursa: https://dailygeekshow.com/mort-sommeil/
Comments are closed.