De ce ducem mana la gura atunci cand cascam?

Curiozitate sociala. Desi este relativ usor de inteles de ce punem spontan mana la gura atunci cand stranutam sau tusim, de ce avem reflexul de a repeta acest gest atunci cand cascam? Persoanele care nu fac acest gest sunt considerate nepoliticoase, lipsite de respect, obraznice chiar.

De ce ducem mana la gura atunci cand cascam?

Cascatul reprezinta o miscare de intindere musculara generalizata a muschilor respiratori (diafragma, intercostali, scaleni), a muschilor fetei si ai gatului.

Potrivit cercetatorului in biologie de la Universitatea din Binghamton, Andrew Gallup, cascatul ar permite creierului uman sa se raceasca si, prin urmare, ar fi un semn de activitate cerebrala si nu ar fi legat de plictiseala sau oboseala.

Gest inofensiv dar, cu toate acestea, s-a aflat la originea a doua temeri care au aparut in Evul Mediu. Prima a fost credinta ca sufletul celui care casca ar profita de aceasta mare deschidere pentru a scapa.

Asemanatoare

De ce ne este somn cand afara ploua?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Putem simti umiditatea?

Cea de-a doua, comuna crestinilor, musulmanilor si hindusilor, este rezultatul unei superstitii conform careia spiritele rele ar intra in corpul persoanei care casca. Pentru a alunga diavolul, unii catolici spanioli isi faceau chiar un semn al crucii.

Un gest inofensiv, dar rezultatul multor superstitii

Mai mult, s-a dovedit a fi contagios si se obisnuia sa se ceara scuze atunci cand nu se casca in mod izolat, expunandu-i pe cei prezenti la un „pericol mortal”.

Dupa spusele lui Abou Houraya, Profetul a spus:

Dumnezeu iubeste stranutul si uraste cascatul. Deci, atunci cand unul dintre voi stranuta si apoi il lauda pe Dumnezeu, este de datoria fiecarui musulman care l-a auzit sa ii spuna: „Dumnezeu sa aiba mila de tine!”. Cat despre cascat, acesta vine de la Satana; asa ca, atunci cand unul dintre voi casca, sa se stapaneasca cat poate de bine, caci atunci cand cascati, Satana rade de voi.”

Ghice ce mai avem pentru tine?  Omul copac exista?

Motivele pentru care se duce mana la gura cand cascam in ziua de azi sunt mai mult de natura politicoasa.

Sursa: https://lesavaistu.fr/pourquoi-mettons-nous-la-main-devant-la-bouche-lorsque-lon-baille/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More