De ce ne trezim mai devreme pe masura ce imbatranim?

Cliseele despre persoanele in varsta care se trezesc in zorii zilei nu sunt nefondate.

Cand esti tanar si energic, nimic nu este mai usor decat sa dormi pana tarziu. Dar, pe masura ce imbatranesti, aceasta practica aparent simpla devine din ce in ce mai dificila. Adultii au tendinta de a se trezi mai devreme pe masura ce imbatranesc si exista o explicatie buna pentru acest lucru.

Pierderea treptata a somnului

Nu este doar un sentiment: pe masura ce imbatranim, se pare ca avem tendinta de a dormi mai putin. Mai precis, multi oameni vor constata ca, pe masura ce imbatranesc, au o tendinta tot mai mare de a se trezi mai devreme dimineata. In timp ce unii oameni se pot teme imediat de tulburari de somn, nu este neaparat asa, desi nu poate fi exclusa in totalitate. De fapt, reducerea nevoii de a dormi incepe chiar de la inceputul vietii.

Asemanatoare

Cu ce viteza cresc unghiile la om?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce unele persoane mor in somn?

Este important sa intelegem ca nevoile de somn variaza de la o grupa de varsta la alta. Nou-nascutii au nevoie sa doarma in jur de 18 ore pe zi in primul an de viata. Apoi, acest numar scade la aproximativ 11-14 ore intre 1 si 2 ani si la 9-13 ore intre 3 si 13 ani. Din acest moment, putem observa ca un copil nu mai are nevoie de un pui de somn in timpul zilei. Incepand cu adolescenta, nevoile de somn scad si mai mult, ajungand la 8-10 ore.

Si, in cele din urma, in momentul in care ajungem la varsta adulta, 7 ore de somn sunt considerate mai mult decat suficiente. Explicatia acestui fenomen este simpla: de-a lungul vietii noastre, fiziologia noastra, activitatile zilnice si diverse alte aspecte ale vietii noastre se schimba, iar toate acestea influenteaza obiceiurile noastre de somn. Cel mai simplu exemplu se refera la activitatile zilnice. Nu se poate nega faptul ca adultii sunt mai putin energici decat copiii si adolescentii. Pentru ca sunt mai putin activi, ei au nevoie in mod natural de mai putine ore de somn.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce se intampla cu corpul nostru atunci cand dormim

Imbatranirea nu este favorabila unui somn de buna calitate

Exista insa o anumita nuanta de care trebuie sa se tina cont. Pe masura ce imbatranim, corpul nostru oboseste mai usor, asa ca are nevoie de mai multa odihna. Cu toate acestea, cu cat imbatranim, cu atat mai multe ore de somn par sa pierdem. Dar nu este chiar asa. De fapt, pe masura ce imbatranim, nu nevoia noastra de somn este cea care scade, ci capacitatea noastra de a avea un somn continuu si neintrerupt. Este important sa ne amintim ca, pe masura ce imbatranim, creierul devine mai putin reactiv, iar acest lucru perturba ritmurile circadiene, ceasul intern care regleaza cat timp suntem treji si cat timp dormim.

Rezultatul sunt nopti de somn mai scurte si de mai proasta calitate. Dar procesul de imbatranire in sine nu este singurul vinovat pentru problemele de somn la varsta adulta, mai ales in randul persoanelor in varsta. De fapt, in multe cazuri, problemele de sanatate subiacente exacerbeaza dificultatile de a avea un somn bun. De exemplu, persoanele in varsta care sufera de cataracta au o perceptie diferita a luminii, iar acest lucru poate perturba foarte mult ciclul circadian.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este piciorul nostru formidabil

Sursa: https://dailygeekshow.com/vieillir-se-reveiller-tot/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More