Ce se intampla atunci cand stranuti?

Stranutul provoaca expulzia unor mini stropi imperceptibili insa potential purtatori de virusi si bacterii.
Este un reflex natural necesar pentru curatarea nasului de impuritati si pentru a evita ca acestea din urma sa ajunga in plamani. Se caracterizeaza printr-o expiratie brusca provocata atunci cand mucoasele nazale sunt iritate sau in prezenta unui corp strain.

Cu toate acestea, acest proces reprezinta si un vector a numeroase maladii. Pentru a intelege mai bine cum acesti stropi incarcati cu bacterii sau virusi se propaga atunci cand un individ stranuta, oamenii de stiinta americani au avut ideea sa filmeze acest fenomen cu incetinitorul.

O expulzie care poate merge pana la 8 metri

Experimentul a fost facut in cadrul Institutului de Tehnologie din Massachussets asupra a doua persoane voluntare. Stranuturile au fost inregistrate cu ajutorul unor camere video. Viteza de citire a acestor doua secvente a fost apoi diminuata de aproape 50 de ori.

Asemanatoare

De ce ne doare capul dupa ce bem vin rosu?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai frecvente afectiuni cutanate?

Conform autorilor experimentului, fluidele care contin germeni pot calatori mult mai departe decat ne imaginam atunci cand sunt expulzate prin intermediul stranutului: la o distanta cuprinsa intre 1-8 metri.

Echipa s-a interesat in egala masura de aceste proiectii pe care cercetatorii le caracterizeaza drept un fel de cascada complexa.

Stropii nu sunt deja formati si repartizati cu grija atunci cand ies din gura cum am fost lasati sa credem pana in prezent. Procesul de transformare continua chiar si in afara sistemului respirator, odata norul expulzat din gura.

In realitate, intr-un stranut nu exista doar stropi, exista un veritabil nor. Atunci cand tusim sau stranutam putem vedea acesti stropi sau sa ii simtim daca cineva stranuta pe noi. Insa nu putem vedea norul, faza gazoasa invizibila. Impactul acestui nor gazos este acela ca extinde raza stropilor individuali, a stropilor mult mai mici.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cat putem supravietui doar cu apa

Pentru asta, cercetatorii au folosit algoritmi si tehnici de vizualizare 3D pentru a intelege mai bine aceasta dinamica de propagare a fluidelor.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More