De ce punem mana in fata gurii atunci cand cascam?

Curiozitatea sociala. Desi este relativ usor de inteles de ce ne punem spontan mana in fata gurii atunci cand stranutam sau tusim, de ce avem reflexul de a face acest gest atunci cand cascam? Mai ales că niciun microb nu scapa in acest moment precis. Cu toate acestea, a casca fara acest gest poate parea pentru unii socant, ca un semn de obraznicie sau de lipsa de respect.

De ce punem mana in fata gurii atunci cand cascam?

Cascatul este o miscare de intindere musculara generalizata a muschilor respiratori (diafragma, intercostali, scaleni) si a muschilor fetei si ai gatului. Potrivit lui Andrew Gallup, cercetator in domeniul biologiei la Universitatea Binghamton, se crede ca acest cascat racoreste creierul uman si, prin urmare, este un semn de activitate cerebrala, nu de plictiseala sau oboseala.

Un gest inofensiv la acea vreme, dar care a fost totusi sursa a doua temeri care au aparut in Evul Mediu. Prima era credinta ca sufletul celui care casca ar putea profita de aceasta mare deschidere pentru a scapa. Cea de-a doua, comuna crestinilor, musulmanilor si hindusilor, era rezultatul unei superstitii conform careia spiritele rele ar intra in corpul celui care casca. Pentru a alunga diavolul, unii catolici spanioli isi faceau chiar semnul crucii.

Asemanatoare

De ce ne este somn cand afara ploua?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce provoaca hipertensiunea?

Un gest inofensiv, dar sursa a multor superstitii

S-a aflat ca cascatul este contagios si se obisnuia sa se ceara scuze daca nu se casca izolat, expunandu-i pe cei prezenti la un „pericol mortal”.

Motivele pentru care facem acest lucru acum au mai mult de-a face cu politetea. Vederea glotei, a salivarii si a unei posibile respiratii urat mirositoare este respingatoare. O evolutie interesanta. Acum stii ca acest gest se bazeaza inca pe superstitii.

In zilele noastre, o facem mai ales din politete, pentru a evita vederea nu prea atragatoare a dintilor si amigdalelor noastre. Un sunet si, uneori, un miros, in legatura cu respiratia. Potrivit doctorului Gallup, un cercetator american in biologie, cascatul este o modalitate de a ne racori creierul supraincalzit. Prin cascat, trimitem aer catre acesta, un pic ca sistemul de ventilatie al unui computer.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce este odontofobia

 

Sursa: https://lesavaistu.fr/pourquoi-mettons-nous-la-main-devant-la-bouche-lorsque-lon-baille/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More