De ce este piciorul nostru formidabil
Rezumat:
Cu aproximativ 6000-10 000 de pasi efectuati zilnic, facem de 2,5 ori turul lumii intr-o viata. De unde interesul de a ne intelege picioarele si de a avea grija de ele si de a incerca sa le dezvoltam musculatura.
O masinarie complexa
16 articulatii
Permit orientarea picioarelor in toate directiile.
20 de muschi
Cei trei muschi intrinseci situati in picior pun in miscare degetele. Muschii extrinseci actioneaza asupra tendoanelor legate de picior.
28 de oase
In partea din spate a piciorului avem 7 oase si talpa. Talpa piciorului este alcatuita din cinci oase lungi, degetele au 14 oase.
107 tendoane
Ligamentele sunt cele care leaga intre eleoasele articulatiilor si tendoanele muschii si oasele. Cele 107 ligamente si tendoane stabilizeaza miscarea, impiedica oasele sa se miste prea tare si astfel se evita luxatiile.
Indeplinesc patru actiuni in acelasi timp
Dupa atacul talpii, piciorul este cel care amorteste socurile si repartizeaza greutatea corpului asupra intregii talpi datorita deformarii scheletului. Mentine echilibrul corpului. Supletea si elasticitatea sa ne permit sa ramanem in picioare, indiferent de tipul solului. In timpul mersului se alungeste in medie 6 milimetri.
Functioneaza in mod automat
Chiar daca putem merge in mod inconstient, acest lucru se datoreaza sensibilitatii cutanate, cunoscute sub numele proprioceptiva. Senzori situati in talpa piciorului, mecano-receptori, transmit maduvei spinarii si creierului informatii cu privire la pozitia noastra, cu privire la terenul pe care pasim, ceea ce ne permite sa ajustam automat reactiile musculare si articulare.
Piciorul se va adapta formei solului, spre exemplu daca acesta din urma este in panta sau accidentat. Si, daca ne pierdem echilibrul, va deveni mai rigid si se va deforma pentru a suporta constrangerile mecanice.
Stiai ca talpa piciroului este extrem de bogata in terminatii nervoase? Are numai putin de 7200 si, alaturi de buricele degetelor de la maini, este cea mai bogata regiune in terminatii nervoase.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/pourquoi-notre-pied-est-formidable-11185896/
Comments are closed.