Ce se intampla cu corpul nostru atunci cand dormim

Pilotate de creier, numeroase functii fiziologice cunosc varful activitatii in mijlocul noptii pentru a garanta organismului un somn linistit si reparator.

Somnul ne permite sa eliminam toxinele, sa memoram mai efiicent, sa crestem, sa ne regeram tesuturile si sa ne reface stocurile de energie. In cele ce urmeaza iti spunem ce se intampla cu corpul nsotru atunci cand dormim.

Grasimea abdominala taie apetitul

Produce leptina, un hormone care induce satietatea, caa sa nu avem senzatia de foame pe timp de noapte. In faza de trezire, stomacul nostrum sintetizeaza grelina pentru a stimula apetitul. Lipsa somnului tulbura aceasta balanta hormonala si ne expune riscului de a rontai intre mese si de a lua in greutate.

Rinichii retin urina

Rinichii sunt in stadiu de repaos pe timp de noapte asta deoarece hipotalamusul sporeste fabricarea de vasopresina. Acest hormon antidiuretic reduce productia de urina, limitand astfel nevoia de a ne trezi pe timp de noapte. Ceea ce conserva continuitatea somnului si garanteaza hidratarea intr-un moment in care nu bem nimic.

Asemanatoare

De ce rosim? Descopera misterul din spatele acestui fenomen…

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce ne este somn cand afara ploua?

Pancreasul echilibreaza glicemia

Genereaza mai putina insulina deoarece, din cauza lipsei absentei alimentatiei, o persoana adormita nu are nevoie de zahar in exces in sange. Privarea repetata de somn pare sa perturbe in mod profund acest mecanism de reglare: nivelul de insulina este redus cu pana la 30% din eficienta sa si cu 50% in unele cazuri ceea ce duce la riscul aparitiei diabetului.

Ficatul asigura detoxifierea

Hiperactiv, acest organ participa la productia de energie, la coagularea sangelui, la reglarea hormonilor. Volumul sau creste mult in timpul unei zile si profita de noapte pentru a destoca numeroasele proteine produse, sa se debaraseze de toxine sis a isi regaseasca marimea normala.

Muschii se regenereaza

In timpul somnului profund, muschii isi reconstituie fibrele sub actiunea hormonului de crestere produs de hipofiza. Acest hormon are un rol cheie in sinteza proteinelor care vor participa la regenerearea tuturor tesuturilor.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce lumina soarelui ne face sa stranutam

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/que-se-passe-t-il-dans-notre-corps-quand-on-dort-11170464/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More