A, B, C, D… De unde provin denumirile vitaminelor?
Rezumat:
Acestea sunt esentiale pentru sanatate. Primele vitamine au fost descoperite la inceputul secolului XX, iar numele lor nu sunt o coincidenta. Afla in cele ce urmeaza de unde provin acestea.
De la A la E… Majoritatea vitaminelor sunt insotite de o litera din alfabet. Fiecare dintre ele are propriul rol si beneficii pentru organism, ajutandu-l sa se mentina in stare buna de sanatate. Exista treisprezece dintre ele, cu o mare varietate de proprietati chimice. Dar de ce sunt ele enumerate in ordine alfabetica? De ce nu exista litere intre E si K?
Vitaminele numerotate in ordinea descoperirii lor
Descoperirea, in 1912, a unui biochimist american de origine poloneza, Casimir Funk, a fost cea care a lansat aceasta practica de denumire. La acea vreme, cercetatorul era interesat de pacientii care sufereau de boala beriberi. El a decis sa o numeasca „vitamina”, pe baza combinatiei dintre „vit”, care inseamna vital, si „amina”, numele unui compus organic. Aceasta descoperire i-a adus patru nominalizari la Premiul Nobel (desi nu l-a castigat niciodata).
Nutritionistul american Elmer McCollum si alti oameni de stiinta au efectuat apoi alte experimente cu substanta nutritiva derivata din taratele de orez ale lui Funk, pe care au numit-o vitamina B, dupa beriberi. In cele din urma, aceasta substanta era, de fapt, alcatuita din opt vitamine hidrosolubile, fiecare dintre acestea primind un nume individual, cum ar fi tiamina (vitamina B1), si fiind numerotate in ordinea in care au fost descoperite. Vitamina A a fost identificata in 1913, dar abia in anii 1930 a fost determinata structura sa chimica si a fost inteles rolul sau benefic pentru vedere, piele si sistemul nostru imunitar.
Vitaminele esentiale pentru o buna sanatate
Identificata in 1929, vitamina K ar fi trebuit, in mod logic, sa fie asociata cu litera F. Insa cercetarile danezului Carl Peter Henrik Dam au aratat ca aceasta substanta era esentiala pentru coagularea sangelui, cuvant care incepe cu litera K in limbile scandinave si germana, si a propus ca aceasta sa fie numita din acest motiv.
Pe masura ce actiunea lor a fost descoperita, vitaminele au fost apoi denumite in ordine alfabetica, incepand cu litera A. Anumite molecule au fost uneori grupate sub aceeasi litera, diferentiate pur si simplu printr-un numar, cum este cazul celor noua vitamine hidrosolubile: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxina), B8 (biotina), B9 (acid folic), B12 (cobalamina) si vitamina C.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/a-b-c-d-dou-viennent-les-noms-des-vitamines-11194827/
Comments are closed.