Cum beau pestii?

In mod constant scufundati, pestii traiesc in apa. Dar ce bea un peste de mare cand apa este atat de sarata? Mai mult, exista zeci de specii (daca nu chiar mai multe) care sunt clasificate ca „pesti”. Aceasta diversitate complica si mai mult lucrurile, dupa cum vom vedea. Ce are in comun un crap cu un calut de mare? Dar axolotl, care poate iesi din apa pentru a deveni o adevarata soparla?

Pestii beau lichide!

In general, pestii au de ales cand vine vorba de consumul de apa. De exemplu, o pot redirectiona spre branhii pentru a respira. Acest lucru este ceea ce fac cel mai adesea, branhiile fiind o parte a pestelui care este plina de micro vase de sange. Datorita acestui sistem, ei pot recupera oxigenul din apa. Dar, in general, pestii au, de asemenea, optiunea de a inghiti apa si de a o directiona spre vezica lor.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt rasele de pisici care adoră apa?

Diferenta dintre pestii marini si cei de apa dulce

Cunosti fenomenul de osmoza? Definitia stiintifica este ca este un act de difuzie intre doua lichide prin intermediul unei membrane. Ceea ce este dizolvat trece dintr-un lichid in celalalt, fara ca acestea sa se amestece.

In cazul de fata, cele doua lichide sunt apa si sangele pestelui, iar membrana este cea a branhiilor acestuia. Apa de mare este mult mai sarata decat sangele pestelui, astfel incat sarea trece in mod natural din mare in sangele acestuia. Pentru a evita sa se usuce complet, pestii de mare trebuie sa bea mult pentru a se putea evacua. Se considera ca aceasta este de 10 pana la 30 ml de apa pe zi la 100 g.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai supradotate animale de pe planeta

Pestii de apa dulce, pe de alta parte, sunt diferiti. Apa lor este mult mai putin sarata – este chiar mai putin sarata decat a lor. Asadar, pestii de apa dulce nu trebuie sa bea la fel de mult ca cei de apa sarata. In caz contrar, ar sfarsi prin a exploda.

Exceptii de la regula

Tocmai cand credeai ca ai inteles totul, natura iti ofera cateva exceptii. Si chiar si atunci, exista cel putin doua: somonul si rechinul. Primul este un peste care traieste atat in apa dulce, cat si in apa sarata, in functie de perioada in care traieste. Oamenii de stiinta au descoperit ca acesta isi adopta comportamentul in functie de mediul in care traieste.

Cazul rechinului este diferit, deoarece este unul dintre animalele care nu au vezica urinara. Rechinul are particularitatea de a-si „transpira” acidul ureei, evacuand in acest fel deseurile.

 

Sursa: https://lesavaistu.fr/les-poissons-boivent-ils/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More