Care sunt cele mai supradotate animale de pe planeta

Cercetarile etnologilor ne dau peste cap prejudecatile. Inteligenta reprezinta o functie de adaptare pe care noi oamenii o impartasim cu un numar destul de mare de specii. Unele animale sunt pur si simplu uimitoare si oamenii de stiinta au reusit sa dovedeasca cat sunt de inteligente, fie prin intermediul limbajului lor elaborat, capacitatii lor de a utiliza unele unelte sau datorita capacitatii de a tese legaturi sociale.

Delfinii se striga pe nume

Aceste cetacee sunt capabile sa produca trei tipuri de sunete: clickuri de ecolocalizare, sunete pulsate in rafala pentru a-si manifesta emotiile si fluietaturi pentru a comunica. Fiecare delfin in parte emite un fluierat semnatura care ii este propriu. Acesta ii permite sa identifce totodata grupul de apartenenta al mamiferului si individului precum un nume de familie si un prenume. In 2013, cercetatorii scotieni au demonstrat faptul ca aceste mamifere reactioneaza la difuzarea propriului fluierat inregistrat in prealabil. Delfinii vocalizeaza fara sa deschida gura: buzele lor fonice sunt plasate de o parte si alta a conductei nazale, in varful craniului.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De unde vin dungile zebrelor

Veverita are o memorie buna

Contrar ideilor preconcepute, aceasta mica rozatoare isi aminteste cel mai adesea locul in care isi ascunde rezervele, chiar si dupa doi ani. O echipa americana a reusit sa demonstreze faptul ca veveritele cafenii isi aleg cu deosebita atentie hrana. In timp ce fructele perisabile sunt consumate rapid, la rezerva isi pun fructele cu coaja – intre 3000 si 10 000 pe animal si pe an. Migdalele sunt stocate intr-un anumit loc al corpului, alunele in altul si nucile in altul si tot asa. Acest comportament poarta numele de chunking sau memorizare colectata in blocuri, pe care o folosim si noi oamenii pentru a retine numerele de telefon. Odata venita iarna, sunt niste repere vizuale si spatiale si non olfactive care ii permit veveritei sa gaseasca ce a ascuns.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/animaux/abeilles-corbeaux-dauphins-decouvrez-les-animaux-les-plus-surdoues-de-la-planete-11141189/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More