Cum percep animalele timpul?
Rezumat:
Atunci cand detii un caine (sau o pisica) si il lasi singur acasa toata ziua pentru a merge la serviciu, este legitim sa te intrebi cum percepe animalul tau timpul.
Dupa o absenta de zece ore, te intorci acasa si constati ca animalul tau de companie ti-a distrus perechea preferata de papuci, a sfasiat o perna de canapea si a lasat un mic manunchi de excremente in mijlocul bucatariei. Fara indoiala, prietenul tau cu patru picioare nu a apreciat faptul ca a fost lasat singur atat de mult timp si ti-a aratat.
Dar animalele noastre de companie chiar au simtul timpului si considera ca ai fost plecat prea mult timp, sau pur si simplu se razbuna din plictiseala sau anxietate? Oamenii de stiinta incearca sa ofere un raspuns la aceasta intrebare, dar se pare ca se lupta pentru a gasi un consens. In stadiul actual al cunostintelor, nu exista nimic care sa confirme sau sa infirme faptul ca pisicile si cainii au intr-adevar o notiune a trecerii timpului.
Cainii si pisicile au simtul timpului?
Ca si noi, cainii au un ritm circadian (un ciclu de 24 de ore marcat de alternanta dintre zi si noapte). Acest ciclu oscileaza in diferite momente ale zilei in functie de temperatura corpului, ceasul biologic, hormoni si activitatea creierului. El ne spune in ce moment al zilei sa facem lucruri precum sa mancam (pentru ca este amiaza) sau sa dormim (pentru ca este noaptea). In combinatie cu rutina sa zilnica si cu capacitatile olfactive foarte dezvoltate (in functie de intensitatea mirosului tau in casa, cainele tau „stie” cat timp ai lipsit), animalul are o anumita constiinta a trecerii timpului, chiar daca nu poate data evenimentele in spatiu-timp.
Isi dau seama animalele noastre de companie ca suntem plecati?
Un studiu efectuat pe 25 de caini a aratat ca acestia sunt constienti de absenta stapanilor lor si, mai ales, de cat timp dureaza aceasta. Filmand comportamentul cainilor pe perioade de o jumatate de ora, doua ore si patru ore, un grup de cercetatori a observat ca, desi nu isi modificau comportamentul in absenta stapanilor, cei care fusesera despartiti pentru cea mai lunga perioada de timp dadeau semne mai pronuntate de bucurie la intoarcerea stapanilor lor. Un alt studiu american a aratat ca celulele timpului sunt activate intr-o anumita zona a creierului cainilor atunci cand acestia asteapta ceva.
Notiunea de timp si anxietatea de separare la caini
Se considera ca cainii si pisicile traiesc in momentul prezent, deoarece nu exista dovezi ca sunt capabili sa lege un eveniment de o referinta temporala. Cu toate acestea, perioadele lungi de absenta care se repeta pe termen lung pot fi traite ca experiente neplacute de animalele de companie si pot duce la anxietate de separare. Pentru bunastarea lor, este esential sa le ajutam sa invete sa faca fata absentei prin conditionare pozitiva.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/animaux/comment-les-animaux-percoivent-ils-le-temps-11196345/
Comments are closed.