De ce putem vedea Luna in timpul zilei?

Luna reflecta perfect razele Soarelui, care apoi „ricoseaza” spre Pamant, astfel incat poate fi vazuta in mijlocul zilei, inconjurata de un cer albastru intens. Acest lucru se datoreaza faptului ca diametrul Lunii este atat de mare incat poate reflecta lumina Soarelui chiar si in plina zi.

Atunci cand Luna este vizibila in timpul zilei, ea este pozitionata destul de departe de Soare, deoarece orbiteaza in jurul Pamantului. Atunci cand unghiul dintre Luna si Soare este suficient de mare, Luna poate fi vazuta la lumina zilei. Acest lucru nu se intampla intotdeauna, ceea ce explica de ce nu este intotdeauna vizibila la lumina zilei.

Luna se invarte in jurul Pamantului in 27 de zile, iar in fiecare zi se deplaseaza cu un unghi de 13 grade fata de pozitia pe care o avea cu o zi inainte. In functie de locul in care se afla in raport cu planeta noastra, Luna rasare cu 52 de minute mai tarziu decat in ziua precedenta. Din cauza acestei „intarzieri”, Luna devine uneori vizibila in timpul zilei. Cu toate acestea, roca poroasa de pe suprafata Lunii absoarbe o parte din radiatii si le reflecta in nicio directie anume: acest lucru este cunoscut sub numele de lumina polarizata.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce NASA vrea sa trimita imagini cu oameni goi in spatiu?

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca Luna plina poate fi vazuta doar noaptea. Daca poti vedea Luna dimineata, aceasta este neaparat in descrestere (ultimul sfert): ea rasare in mijlocul noptii si apune in jurul pranzului.

Pe de alta parte, daca vezi Luna dupa-amiaza, aceasta este neaparat crescatoare (primul sfert): cu un semicerc indreptat spre dreapta. Acest semicerc este orientat spre vest. De fapt, Luna rasare in mijlocul zilei, in jurul pranzului si apune in timpul noptii.

Exista, totusi, un lucru important de adaugat: forma sa. Ceea ce vedem noi este partea luminata a Lunii. Daca Luna este orientata cu fata spre Soare, intreaga parte orientata spre Pamant este bine luminata: se poate vedea un disc frumos, o Luna plina.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai mare temperatura inregistrata pe Pamant

Este putin ca si cum ai citi o carte: cu o lampa deasupra umarului, paginile sunt bine luminate si cititul este usor. Pe de alta parte, daca Luna se afla aproape in aceeasi directie cu Soarele, nu numai ca Soarele ne orbeste, dar nu avem acces decat la partea neiluminata a Lunii: este imposibil sa vedem ceva (aceasta este Luna noua).

Prin urmare, Luna poate fi vazuta in timpul zilei (daca cerul este senin), dar nu in orice forma si in orice moment. De exemplu, ultimul sfert va fi vizibil dimineata, iar primul sfert dupa-amiaza…

 

 

Sursa:  https://lesavaistu.fr/pourquoi-pouvons-nous-voir-la-lune-en-plein-jour/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More