De ce dorm liliecii cu capul in jos?

Chiropterele, cunoscute in special sub denumirea de lilieci, sunt mamifere apartinand unui numar mai mare de familii. Animal nocturn, liliacul poseda numeroase particularitati. Dormitul cu capul in jos este una din ele. De ce doarme liliacul in aceasta pozitie mai putin obisnuita? Iti spunem chiar acum.

Motive diferite

Aceasta specie este, in ziua de azi, amenintata in mai multe tari, este pe cale de disparitie. Liliacul este amenintat de un numar mare de pradatori ceea ce explica dormitul intr-o pozitie mai speciala. Inaltimea ii permite sa se ascunda cu usurinta de majoritatea pradatorilor. Fie ca este vorba de serpi, paianjeni sau pisici, statul la inaltime ii permite sa se simta in siguranta. Chiar daca acest lucru nu il protejeaza de toti pradatorii ii permite sa fie protejat de pradatorii terestri.

In plus, aceasta pzoitie ii permite sa zboare mai rapid. De-a lungul secolelor, liliacul a evoluat enorm, preferand dezvoltarea aripilor in detrimentul labutelor. Labutele au devenit astfel mai slabe pentru a pastra o pozitie verticala constanta. Astfel, zburatul devine mai dfiicil in unele situatii. Pozitionati cu capul in jos pentru a dormi, liliecii pot cadea sub efectul gravitatiei. Un lucru care le permite sa isi ia rapid zborul in caz de pericol.

Asemanatoare

Ce pasare are cele mai mari aripi?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai rapide animale din lume

Cum reusesc sa ramana liliecii in aceasta pozitie?

Sa reusesti sa stai timp de 19 ore in aceasta pozitie pare o adevarata provocare. Cu toate acestea, pentru un liliac, mentinerea acestei pozitii timp de mai multa vreme nu pare deloc un lucru dificil. Acest animal are un tendon special la nivelul labutelor. Cu alte cuvinte, aceasta pozitie de somn nu necesita niciun efort din partea liliacului. Si sistemul circulator adaptat ii permite liliacului sa stea o perioada mai lunga de timp in aceasta pozitie. Numeroasele valve ii permit sa evacueze sangele care se acumuleaza in cap.

Liliacul isi poate adapta, in egala masura respiratia si sa isi reduca ritmul cardiac. Spre exemplu, in faza de hibernare, trece de la 400 de batai pe minut la doar 25, o diferenta enorma.

Sursa: https://lesavaistu.fr/pourquoi-les-chauves-souris-dorment-elles-la-tete-vers-le-bas/

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cainii si pisicile se pot imbolnavi din cauza frigului?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More