De ce tremuram cand este frig?

Atunci cand ne este frig sau avem febra, organismul nostru reactioneaza prin producerea de frisoane in tot corpul. Aceasta reactie nu este legata numai de o temperatura scazuta sau de febra. Ea poate fi cauzata si de oboseala si de multi alti factori. Asadar, care este rolul tremuratului?

Frigul este o senzatie neplacuta pentru organism, care reactioneaza prin producerea unor contractii musculare mici, incontrolabile si temporare, cunoscute sub numele de frisoane. Acestea sunt similare spasmelor, dar la nivelul pielii. De cele mai multe ori, aceste frisoane sunt doar o reactie benigna la mediu. Atunci cand iti este frig sau ai febra, vasele de sange se contracta, reducand fluxul de sange catre piele pentru a mentine caldura interna a organismului. Dar ele pot fi, de asemenea, simptome ale unei functionari defectuoase a organismului si ale unei scaderi a energiei. Asadar, a avea frisoane nu este inofensiv. Rolul lor in detectarea bolilor poate fi util in introducerea tratamentului.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cate metale diferite exista intr-un smartphone?

Frig, febra, oboseala… ce poate provoca frisoane?

In general, organismul declanseaza frisoane atunci cand este frig. Cu toate acestea, frigul nu este singura cauza a aparitiei acestor mici frisoane insotite de pielea de gaina (mici pungi de aer). Acest lucru se intampla si atunci cand ai febra. Febra determina o crestere a temperaturii corpului. Ca raspuns, corpul nostru incearca sa revina la o temperatura corporala normala, rezultand o senzatie de frig. Cu toate acestea, febra este doar una dintre cauzele frisoanelor, deoarece este posibil sa ai frisoane si fara febra. Unele frisoane pot fi cauzate de o stare persistenta si intensa de oboseala numita astenie, de lipsa somnului sau de o boala subiacenta, cum ar fi diabetul, anumite cancere digestive, socul alergic, dezechilibrul hormonal sau infectia virala.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a ajuns creierul lui Einstein in bucati

Pe brate, pe spate… Cum se declanseaza frisoanele?

Frisoanele sunt cauzate de eliberarea de adrenalina, un hormon produs de glandele suprarenale. Acesta actioneaza asupra muschilor si ii contracta pentru a crea caldura. De fapt, frisoanele sunt mecanismele naturale de aparare ale corpului nostru. Ele ne ajuta sa combatem febra si frigul si arata ca sistemul nostru nervos reactioneaza corespunzator la mediul inconjurator. Cu toate acestea, un deficit de fier sau de vitamina B12 poate duce la anemie (o lipsa de hemoglobina in sange) si poate perturba acest mecanism de aparare. Daca iti este frig tot timpul, esti palid, ai dureri de cap, dureri musculare si dificultati de respiratie, probabil ai anemie. Un supliment de fier si vitamina B (carne rosie, peste si leguminoase) te va ajuta sa faci fata.

Ce sunt frisoanele emotionale?

Indiferent de cauza (frig, febra etc.), frisoanele sunt un mecanism de termoreglare. Aceasta inseamna ca ele contribuie la stabilitatea temperaturii corpului. Frisoanele pot aparea in situatii stresante, chiar si in absenta febrei sau a oricarei patologii, in urma unui traumatism sau a unei interventii chirurgicale, sau dupa administrarea de produse anestezice, de exemplu. Frisoanele emotionale cauzate de anxietate sau frica (descarcare de adrenalina) prezinta anumite simptome specifice, printre care cresterea debitului cardiac si accelerarea respiratiei cu un consum mai mare de oxigen. Aceste reactii fiziologice pot fi daunatoare pentru starea pacientului. Echipa medicala poate dispune atunci administrarea anumitor medicamente si poate solicita monitorizarea de catre un medic de familie.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cand a inceput omenirea sa se gandeasca la extraterestrii?

 

 

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More