De ce sunt porumbeii capabili

La fel ca oamenii sau ca maimutele mai mari, porumbeii stiu sa faca diferenta intre conceptele abstracte ale timpului si spatiului. Oamenii de stiinta americani au facut o multime de experimente in acest sens, experimente care scot la iveala faptul ca porumbeii sunt mai inteligenti decat am fi crezut.

Capacitatea cognitiva a pasarilor este mai apropiata de cea a oamenilor si a primatelor mai mari, mai apropiata decat am fi crezut vreodata. Un studiu efectuat de catre cercetatorii americani si publicat in revista Current Biology scoate la iveala faptul ca sistemele nervoase aviare au mai multe capacitati decat ar sugera celebra expresia “ai mintea cat o pasare”.

Teste concludente

Pentru a duce acest studiu la bun sfarsit, echipa condusa de catre Edward Wasserman, profesor de psihologie experimentala la Universitatea din Iowa, a scos la iveala faptul ca porumbeii detin o linie orizontala statica care, apare timp de doua sau de opt secunde pe un ecran sau pe un computer. Linia masura uneori 6 centimetri lungime, alteori 24.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt straturile atmosferei

Porumbeii puteau alege intre 4 simboluri vizuale pentru a indica daca trasatura vazuta era lunga sau scurta sau daca aceasta aparea pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp. Orice raspuns bun era recompensat cu mancare. Oamenii de stiinta au complicat mai apoi testul afisand pe ecran linia insa, variind, in mod aleatoriu, marimea si durata aparitiei.

Cel mai adesea, pasarile au fost capabile sa determine ca liniile care apareau mai mult timp erau in egala masura si cele mai lungi. Acest lucru arata faptul ca, conform parerii lui Wasserman, porumbeii foloseau aceeasi regiune cerebrala pentru a judeca spatiul si timpul. Aceste concept abstract nu era deci tratat in mod separat in creierul lor.

O inteligenta comparabila cu cea a primatelor

In acest domeniu, se pare ca porumbeii se folosesc de o alte regiune cerebrala. Oamenii si primatele apeleaza la cortexul parietal pentru a trata aceste informatii abstracte. Acest element cerebral nu exista la porumbei care trebuie sa foloseasca o alta parte a creierului pentru a distinge aceste concepte.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferenta dintre solstitiu si echinoctiu?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More