De ce ne curge nasul cand este frig?
Rezumat:
Nu este placut sa ne curga nasul. Dar de indata ce se raceste, multora dintre noi le curge nasul, chiar daca nu suntem raciti. Aceasta reactie a mucoasei nazale la agresiunea externa este complet normala. Se numeste rinoree.
Este enervant sa mergi la serviciu cu nasul curgand. Fie ca este vorba de o raceala sau de niciun simptom, nasul secreta o supraabundenta de lichid. Aceasta reactie la raceala nu are niciun efect asupra sanatatii tale. De fapt, frigul nu este rau pentru sanatatea ta. In vreme rece, lumina este excelenta, ceea ce este bun pentru moral, iar microbii sunt amortiti. In al doilea rand, forteaza organismul sa produca energie pentru a se mentine cald. Acest lucru duce la arderea caloriilor si la pierderea in greutate. In cele din urma, aerul rece ajuta la ameliorarea durerilor, cum ar fi durerile de cap.
De ce ne curge nasul cand nu suntem raciti?
Nasul iti poate curge uneori, chiar si atunci cand nu ai simptome de raceala. Acest lucru poate fi cauzat de alergii, de poluarea aerului sau de o scadere a temperaturii, care determina condensarea vaporilor. Atunci cand cavitatile nazale percep prezenta unei substante straine (praf sau polen), acestea reactioneaza si produc mai mult mucus. Acest mucus actioneaza ca un filtru, impiedicand murdaria sa patrunda in plamani. Cand temperaturile scad, vasele de sange se dilata sub efectul frigului pentru a incalzi aerul. Dar cand aerul este cald si uscat, celulele paroase sunt mai putin active. Prin urmare, nasul isi va creste productia de mucus pentru a-l umezi. Rezultatul? Un nas care curge, chiar si in absenta unei infectii virale, cum ar fi raceala sau gripa.
Scurgeri nazale: ce este acest lichid transparent din narile noastre?
Mucusul este o secretie protectoare. Acest mucus nazal mai mult sau mai putin vascos si, desigur, neapetisant, actioneaza ca o bariera impotriva intrusilor. De indata ce sunt vazuti, senzorii din nas trimit un mesaj creierului, instruindu-l sa supraproduca muci, impiedicandu-i sa mearga mai departe. Dar aceasta nu este singura sa functie. Mucii lubrifiaza, de asemenea, tractul respirator si mentin narile umede, impiedicand uscarea tesuturilor. Este format in principal din apa, dar si din proteine (imunoglobuline) si molecule care ajuta organismul sa faca fata germenilor daunatori. In timpul perioadelor normale, organismul nostru produce in medie un litru de lichid pe zi. Doar in timpul perioadelor reci sau al infectiilor bacteriene producem in exces. Si nu uita ca mucii sunt aglomerari uscate de mucus si particule prinse.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/pourquoi-le-nez-coule-t-il-quand-il-fait-froid-11197892/
Comments are closed.