conturi euro si dolari la banci straine

De ce oceanele erau verzi in urma cu cateva miliarde de ani?

Astazi, Pamantul este supranumit Pale Blue Dot, dar aceasta culoare este noua la scara geologica. Acum cateva miliarde de ani, oceanele aveau o nuanta verzuie. Si, conform unor studii, culoarea verde ar putea reveni in actualitate.

Planeta „albastra” ar fi putut fi supranumita planeta „verde” si, cine stie, intr-o zi ar putea fi. Cu mult inainte ca Chicago sa isi inverzeasca raul pentru Ziua Sfantului Patrick si cu mult inainte ca omenirea sa existe, oceanele care acopera 70% din suprafata Pamantului aveau deja aceasta culoare. Desi faimoasa fotografie „The Pale Blue Dot”, realizata de sonda Voyager 1 in 1990 si popularizata de astrofizicianul Carl Sagan, este acum iconica, o versiune realizata acum trei miliarde de ani ar fi aratat probabil un Pamant mult mai verde. Este exact ceea ce sugereaza un studiu recent al Universitatii Nagoya din Japonia, publicat in Nature Ecology & Evolution. Pentru cea mai mare parte a istoriei sale, cu mult inainte de aparitia formelor complexe de viata, planeta a fost acoperita de vaste intinderi de apa cu nuante verzui. Motivul pentru aceasta? O compozitie chimica foarte diferita a apei si o proliferare masiva a cianobacteriilor, microorganisme capabile de fotosinteza care au marcat un punct de cotitura in istoria biosferei terestre. Va explicam.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce NASA vrea sa trimita imagini cu oameni goi in spatiu?

The Pale Blue Dot

La acea vreme, oceanele erau bogate in hidroxizi de fier, o substanta care absoarbe lumina albastra a spectrului solar. Cu toate acestea, apa absoarbe deja o mare parte din lungimile de unda rosii. Ca urmare, doar lumina verde putea fi reflectata la suprafata, dand oceanelor aspectul lor distinctiv. Cianobacteriile – microorganisme capabile de fotosinteza – au jucat, de asemenea, un rol-cheie in aceasta colorare. Aceste bacterii, stramosii plantelor de astazi, foloseau pigmenti numiti ficobiline, care capteaza lumina verde si rosie pentru a produce energie. Evolutia le-a adaptat la acest mediu luminos special, consolidand culoarea predominant verde a oceanelor la acea vreme.

In urma cu aproximativ 600 de milioane de ani, a avut loc un punct de cotitura. Proliferarea cianobacteriilor a dus la o acumulare masiva de oxigen in atmosfera, determinand oxidarea fierului din apa. Acest proces a clarificat oceanele, modificand difuzia luminii si dand nastere culorii albastre pe care o cunoastem astazi.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum cad fulgii de nea?

„Daca presupunem o atmosfera similara cu cea de astazi, nuanta verde reflectata de ocean s-ar fi amestecat cu albastrul imprastierii Rayleigh (rezultata din dispersia luminii in aer), creand probabil o culoare mai albastru-verde decat albastrul pe care il observam astazi”, explica Taro Matsuo, autorul principal al studiului, in coloanele New Scientist. Cu alte cuvinte, daca atmosfera ar fi ramas identica cu cea din trecut, planeta noastra probabil ca nu ar fi avut emblematicul albastru inchis, ci mai degraba o nuanta albastru-verde.

O intoarcere la oceanele verzi?

Ar putea istoria sa se repete? Ei bine, da, aceasta nuanta ar putea foarte bine sa reapara. Si din motive foarte diferite… In 2023, BB Cael, cercetator la Centrul National de Oceanografie din Southampton (Marea Britanie) si echipa sa, analizand datele colectate de satelitii NASA, au constatat ca mai mult de jumatate (56%) din oceanele lumii si-au schimbat deja culoarea, trecand de la albastru la nuante mai verzi. Acest lucru, spun ei, este un semn ca ecosistemele marine se schimba ca urmare a schimbarilor climatice. „Efectele schimbarilor climatice sunt deja resimtite in ecosistemul microbian marin de suprafata”, avertizeaza studiul publicat in revista Nature. Cauza? Fitoplanctonul, organismele microscopice aflate la baza lanturilor alimentare marine, care joaca un rol-cheie in producerea de oxigen si in reglarea climei. Aceste microalge contin clorofila, un pigment care absoarbe lumina albastra si rosie si reflecta lumina verde, schimband astfel culoarea apei. Cu cat sunt mai multe in ocean, cu atat mai mult acesta capata o nuanta verzuie in loc de albastrul intens obisnuit. Si ca urmare a schimbarilor climatice, distributia si compozitia lor se modifica.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a inventat primul vaccin

O transformare care ar putea redesena paleta oceanelor in urmatoarele decenii. Cercetarile efectuate de MIT in 2019 au indicat ca, pana la sfarsitul secolului, incalzirea globala si cresterea populatiei de fitoplancton ar putea colora din nou oceanele in verde. Aceasta este inca o dovada ca schimbarile climatice ne transforma deja planeta si vor continua sa o faca, fie ca ne place sau nu. Desigur, culoarea oceanelor este doar o picatura in oceanul de schimbari climatice in curs…

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/il-y-a-des-milliards-d-annees-les-oceans-etaient-verts-mais-pourquoi-11200414/

 

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More