Ce stiau oamenii din Antichitate despre astronomie?

Civilizatiile antice aveau o intelegere avansata a astronomiei, cu mult inainte de aparitia tehnologiei moderne.

Cu mult inainte de era digitala, civilizatiile antice aveau o intelegere remarcabila a astronomiei. Aceste popoare, care au trait cu milenii inaintea noastra, au fost capabile sa urmareasca si sa interpreteze ciclurile ceresti cu o precizie care ii uimeste si astazi pe oamenii de stiinta si pe istorici. Cunostintele lor de astronomie nu erau doar un mijloc de orientare sau de masurare a timpului, ci si un element central al culturilor si credintelor lor religioase.

Astrolabul, un smartphone din Antichitate

Astrolabul este cel mai modern exemplu de instrument astronomic portabil, versatil si complet. La originea astrolabului se afla cuvintele grecesti „stea” si „luare”. Acest instrument, format dintr-un disc metalic prevazut cu cadrane si maini, era un instrument indispensabil pentru calatorii din acea vreme. Nu numai ca indica ora pe baza pozitiei Soarelui, dar ajuta si la localizarea pozitiilor cu ajutorul stelelor calauzitoare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce este solstitiul de vara?

Astrolabul era atat de central in viata de zi cu zi, incat era atat un instrument practic, cat si un accesoriu de moda, mai degraba ca smartphone-urile de astazi. Utilizarea sa s-a intins din antichitate pana la inceputul perioadei moderne, ceea ce atesta valoarea si versatilitatea sa.

Mecanismul Antikythera si alte artefacte

Pe langa astrolabul, alte instrumente antice demonstreaza capacitatea uimitoare a anticilor de a intelege cerul. Mecanismul Antikythera, de exemplu, este un ansamblu complex de angrenaje datand din jurul anilor 200-100 i.Hr. Descoperit intr-o epava de nava in 1901, acesta era capabil sa prezica eclipsele de luna, sa urmareasca miscarile planetelor vizibile si chiar sa calculeze cicluri astronomice importante. Aceste cicluri, cum ar fi ciclul metonic (realinierea periodica a calendarelor lunar si solar la fiecare 19 ani) si ciclul Saros (periodicitatea eclipselor la fiecare 6.600 de zile), erau esentiale pentru calendarele si ritualurile din acea vreme.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum cad fulgii de nea?

Un alt artefact, Palaria de Aur din Berlin, datand din perioada 1000-800 i.Hr., ilustreaza, de asemenea, importanta ciclurilor astronomice in ritualurile religioase. Aceasta palarie, decorata cu simboluri astronomice, a fost probabil folosita in ceremonii si continea suficient spatiu pentru a reprezenta un intreg ciclu metonic. Aceste artefacte sunt o marturie a nivelului ridicat de sofisticare si de intelegere astronomica al anticilor.

Monumente astronomice si calendare preistorice

In cele din urma, structuri precum Stonehenge, construit intre anii 3000 si 1500 i.Hr., demonstreaza importanta acordata astronomiei in planificarea si proiectarea arhitecturala. Aceste monumente nu au servit doar unor scopuri religioase si sociale, ci au fost aliniate si pentru a marca evenimente astronomice, cum ar fi solstitiile, semnaland astfel schimbarile de anotimpuri si de ani.

Descoperirea unei gravuri pe un colt de mamut, datata in jurul anului 30.000 i.Hr., sugereaza chiar ca primii oameni erau deja constienti de ritmurile ceresti. Desi interpretarea sa ramane discutabila, aceasta gravura prezinta o figura umana si 86 de semne, posibil legate de ciclul sarcinii umane si de vizibilitatea anuala a lui Betelgeuse, o stea din constelatia Orion.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele 4 forte fundamentale?

Aceste descoperiri evidentiaza importanta astronomiei in civilizatiile antice. Ele demonstreaza cum, cu mult inainte de aparitia tehnologiilor moderne, omenirea cauta sa inteleaga si sa se sincronizeze cu ritmurile cosmosului. Mostenirea acestor cunostinte antice continua sa influenteze intelegerea noastra actuala a Universului si a locului nostru in el.

Sursa: https://dailygeekshow.com/antiquite-astronomie/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More