De ce drapelul elvetian este un patrat rosu?

In timp ce toate statele din Uniunea Europeana afiseaza drapele dreptunghiulare, se pare ca drapelul elvetian este mai degraba patrat. Este chiar singurul drapel patrat din lume, alaturi de cel al Vaticanului care mai prezinta aceasta particularitate. De ce drapelul elvetian este un patrat rosu?

Cu ce seamana drapelul rosu?

Prin urmare, drapelul elvetian este rosu. Prezinta o cruce de culoare alba plasata in centru pe un fond rosu.
Istoria drapelului elvetian incepe in secolul 14. In 1339 mai precis, in timpul bataliei de la Laupen, din cantonul Berna, faimoasa cruce alba fiind cusuta pe uniformele soldatilor elvetieni pentru ca acestia sa se recunoasca intre ei si sa se diferentieze de alte trupe.

In secolul 16, crucea alba devine o emblema confederala, apoi figureaza pe toate drapelele militare elvetiene incepand cu secolul17. Culoarea de fond variaza in functie de fiecare canton in parte, in functie de locul de origine al fiecarei trupe.

Asemanatoare

De ce exista trei capitale in Africa de Sud?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce marea este sarata?

In anul 1798, in timp ce Elvetia este invadata de Franta, republica Helvetica instaureaza un nou drapel national. Acesta din urma afiseaza trei culori: verde, rosu si galben cu mentiunea Republica Helvetica inscrisa cu culoarea galbena pe banda rosie din mijloc. Acest drapel dispare incepand cu anul 1803.
In timp ce crucea devine simbolul statului federal elvetian incepand cu anul 1814, nu se impune pe faimosul fundal de culoare rosie decat incepand cu anul 1840 la initiativa generalului Guillaume Henri-Dufour.

In anul 1848, drapelul pe care il cunoastem azi este instaurat in mod oficial in Elvetia si este inscris in constitutie. Dimensiunile crucii sunt alese in mod definitiv in anul 1889. Isi pastreaza culoarea, simbolul, precum si forma patrata, care se explica deci prin originea militara.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De unde vine denumirea Insulelor Canare?

Prin urmare, drapelul elvetian simbolizeaza unitatea cantoanelor confederale. Culoare rosie face referire la sangele varsat de soldatii elvetieni in incercarea de a-si apara tara.

Aceasta exceptie, de a avea un drapel patrat a fost acceptata de ONU cu conditia ca suprafata totala a drapelului sa nu fie mai mare decat a celorlalte.

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More