De ce unele orase devin capitale culturale?
Rezumat:
In fiecare an, timp de aproape 40 de ani, mai multe orase au avut ocazia sa devina „Capitala europeana a culturii”. Este o onoare si o responsabilitate. Afla in cele ce urmeaza ce inseamna acest titlu simbolic si prestigios.
Ideea de „Capitala europeana a culturii” dateaza din 1985. In 2023, trei orase au fost alese capitale ale culturii: Eleusis (Grecia), Veszprém (Ungaria) si Timisoara (Romania). Fiecare oras pune in valoare obiceiurile locuitorilor sai, patrimoniul sau cultural si artistii sai locali. De exemplu, la Timisoara au fost expuse lucrari ale lui Brancusi, precursorul sculpturii moderne. Lista statelor membre selectate este intocmita cu sase ani inainte de alegeri. Apoi, un juriu national selecteaza orasele pentru tara sa. In cele din urma, un juriu european isi selecteaza favoritii, din care statul isi alege reprezentantul.
Ce inseamna sa devii o Capitala Europeana a Culturii?
Scopul este de a promova bogatia culturala a Europei. Un oras este ales pentru o perioada de un an. Ca atare, el devine „oras gazda”, ceea ce inseamna ca trebuie sa organizeze diverse evenimente culturale in aceasta perioada. Cu toate acestea, deoarece orasul este desemnat cu patru ani inainte, are timp sa se pregateasca. De exemplu, la sfarsitul anului 2023, Bourges a fost aleasa capitala europeana pentru anul 2028! A fi ales este o oportunitate de a obtine fonduri pentru a dezvolta proiecte de dezvoltare urbana, noi spatii culturale, precum si transporturi si magazine.
Cum si in ce conditii poate deveni un oras Capitala europeana a culturii?
Esential este sa imbunatatesti imaginea orasului si sa stimulezi turismul. Pentru a participa, insa, trebuie sa fii stat membru al UE sau candidat (chiar potential candidat), sau sa fi semnat un acord privind Spatiul Economic European. Al doilea criteriu pentru a deveni capitala culturala: trebuie sa aiba o forma urbana, sa se bucure de un statut unic pe teritoriu, sa fie indispensabil teritoriului in cauza si sa aiba o legatura simbolica cu statul. Odata ales, trebuie sa organizezi evenimente (festivaluri, expozitii, concerte) cu o puternica dimensiune europeana. Aceasta ar trebui sa provina din temele abordate, dar si de la artisti din diferite culturi si natiuni. In cele din urma, trebuie luate in considerare consecintele pozitive si efectele economice pe care evenimentul le va avea asupra dezvoltarii sociale si culturale a orasului.
Ce orase au fost alese drept Capitale europene ale culturii in 2024?
In 2024, trei orase au fost alese de juriu drept Capitale ale culturii:
Bad Ischl-Salzkammergut (Austria): orasul si-a construit activitatile in jurul sarii, apei si lemnului, resurse naturale legate de dezvoltarea sa;
Tartu (Estonia): programul sau cultural combina vitrina traditionala a tarii (lacuri, sauna, Eurovision) cu tema supravietuirii speciilor;
Bodø (Norvegia): acest oras a parcurs un drum lung de la crearea festivalului de muzica Parkenfestivalen in 2006. In program se regasesc teme precum lumina arctica, o cultura indigena (sami) si ecologia.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/pourquoi-certaines-villes-deviennent-elles-des-capitales-culturelles-11196596/
Comments are closed.