Care este temperatura normala a corpului uman?

Omul este considerat “homeoterm” deoarece temperatura sa corporala este relativ constanta, situata in jurul nivelului de 37 de grade pentru un individ sanatos.

37 de grade. Este cifra reper pentru a desemna temperatura corporala umana. Omul este o fiinta vie “homeoterm”, adica temperatura sa corporala este constanta, spre deosebire de animale, in special fata de cele care isi scad temperatura corporala atunci cand intra in hibernare. Aceasta valoare este in mod comun admisa in sanul comunitatii stiintifice inca din anul 1868, data la care, medicul german, Karl August Wunderlich, stabileste o medie cuprinsa intre 37 si 37,5 grade, in urma unor cercetari amanuntite asupra starii de febra.

Valori cuprinse intre 36,5 si 37,5 grade

In secolul XX, avansarile din domeniul stiintific permit intarirea acestei constatari si arata ca media poate fi cuprinsa intre 36,5 si 37,5 grade. Aceasta cifra poate varia in functie de momentul zilei, in functie de varsta, de sexul persoanei si in functie de diferite conditii fizice.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce avem cearcane sub ochi?

Persoanele in varsta au de obicei o temperatura corporala mai scazuta, in jur de 35 de grade. La o femeie, spre exemplu, totul depinde de ciclu.

Temperatura poate oscila intre 36,2 grade si 36,5 grade in primele 15 zile dupa ciclul menstrual. Apoi, poate scadea cu aproximativ 0,5 grade in ziua ovulatiei si se fixeaza la 36,7-37,1 grade pana la menstruatie.

Corpul nostru are parte de variatii de temperatura. Se raceste noaptea atunci cand dormim si se reincalzeste in cursul zilei atunci cand facem mai multa miscare.

Ce provoaca febra?

Temperatura corporala poate urca sau poate cobori din diferite motive, dincolo de o cauza infectioasa. Hipotalamusul, o glanda situata in inima sistemului nervos central joaca rolul de termostat natural. Primeste in permanenta informatii provenite de la termoreceptorii sanguini si termoreceptorii cutanati situati la nivelul pielii pentru a adapta temperatura corporala in caz de caldura sau de frig.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai bun ulei pentru sanatate

Stiai ca atletii, maratonistii si cei care practica jogging in mod regulat pot avea o temperatura corporala de pana la 39 de grade?

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/quelle-est-la-temperature-normale-du-corps-humain-11184820/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More