De ce apa marii este sarata?

Marile si oceanele ocupa aproximativ 70% din suprafata Pamantului. Spre deosebire de apa dulce a lacurilor si raurilor, particularitatea apei de mare este continutul ridicat de sare. Cu totii am avut experienta neplacuta de a inghiti apa de mare insa nu ai stiut sa explicit de ce apa marii este atat de sarata.

De ce apa marii este sarata?

Sarea de mare provine in special de la precipitatiile terestre. Este vorba aici despre ploaia pe care apa dulce o cuprinde din dioxidul de carbon prezent in mod natural in aerul planetei noastre, ceea ce o face usor acida. Cazand, ploaia va eroda suprafata rocilor, eliberand astfel sarurile minerale care se vor separa in ioni. Acesti oioni vor fi mai apoi transportati de catre diferitele cursuri de apa, in cele din urma vor ajunge sa aterizeze in mari si in oceane. Cu toate acestea, cele care nu se dizolva se acumuleaza cu timpul. In plus, fenomenul de evaporare al apei la suprafata oceanelor nu face decat sa sporeasca concentratia se sare. Apa pleaca insa sarurile raman.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cele mai mari eruptii solare din istorie

Eruptia vulcanilor submarini este in egala masura responsabila de prezenta sarii in apa de mare.

Care este compozitia sarurilor marine?

Apa de mare contine in principal ioni de clorura, ioni sodiu (Na+), ioni sulfati, ioni magneziu si ioni potasiu. Clorura si sodiul sunt, drept urmare, mai raspandite in apa de mare si reprezinta un procent de 85% din ionii prezenti in ocean.

Apa este la fel de sarata in toate oceanele si marile?

Salinitatea desemneaza concentratia de sare prezenta in apa de mare. Aceasta poate varia in functie de mai multi factori precum nivelul de precipitatii, temperaturile precum si evaporarea. Este, drept urmare diferita, in functie de fiecare loc al planetei. Spre exemplu, apa este mai putin sarata la nivelul Ecuatorului si la poli. In schimb, este mai sarata la nivelul latitudinilor medii. Din toate oceanele, Atlanticul are nivelul de sare cel mai ridicat.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt misterele lacului Titicaca

Sursa: https://saviezvous.fr/pourquoi-leau-de-la-mer-est-salee/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More