Cum se formeaza o plaja

O plaja este caracterizata printr-un litoral care prezinta o declivitate slaba. Este, de altfel, singura configuratie care permite nisipului sau pietrisului sa se etaleze pe o suprafata aparuta care se prelungeste sub apa. In afara de aceasta trasatura comuna, nu exista doua plaje la fel. Nisipul fiecareia din ele este un fel de carte de identitate.

Cazul numarul 1: plaja a rezultat din descompunerea stancilor

Gresia reprezinta o roca sedimentara constituita din boabe de nisip agregate de un fel de ciment mineral. Pe litoral, nisipul se constituie direct din degradarea de granit sau de gresie. Aceste situri cu forma rotunjita se recunosc cu usurinta. Daca curentul este favorabil, stancile sunt inconjurate de nisip, care modeleaza plaja.

Cazul numarul 2: este alimentata de cursul de apa al unui munte

Nisipul se formeaza la altitudine, atunci cand torentii si apele se incruciseaza cu malul. Fractiunile lejere si organice sunt aduse cu usurinta de apa. Fractiunile mai grele, consitituite din elemente minerale, sunt drenate incetul cu incetul, polisand stancile cursurilor de apa.

Asemanatoare

Care sunt cele mai populate locuri din lume?

Ghice ce mai avem pentru tine?  La cati kilometri distanta se afla SUA de Rusia

Boabele de nisip de cuartz sunt aduse de rauri si sunt separate de alte elemente minerale precum calcarul. Rezulta o omogenizare mecanica si chimica. Boabele de nisip care se regasesc in fluvii sunt de marime similara. Atunci cand fluviul se alatura oceanului, curentii marini aduc acest nisip si il depun mai departe, formand plajele.

Cazul numarul 3: este rezultatul unor rezerve submarine

Unele amenajri de la malul raurilor altereaza circulatia curentilor. Aceasta modificare de nisip poate forma in mod artificial o plaja. Adus de curenti, nisipul se acumuelaza uneori sub forma de dune vaste in depresiunile geologice in special. In timpul unor furtuni mai puternice, se poate regasi pe plaje in care este usor de recunoscut datorita culorii sale si datorita granulometriei extrem de diferite.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este originea drapelului Statelor Unite ale Americii?

Cazul numarul 4: rezultatul prabusirii unor faleze

In urma cu cateva zeci de milioane de ani s-au format numeroase faleze in urma unor succesiuni de calcar. Din cauza valurilor, unele faleze se prabusesc. Apa de mare dizolva calcarul si se formeaza plajele de pietris.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More