Marea Neagra, Marea Alba: de ce unele mari au nume de culori?
Apa marii este aproape intotdeauna de culoare albastru-verde. Dar anumite mari au caracteristici care le confera uneori culori deosebite, ceea ce ar fi putut duce, de-a lungul istoriei, la denumirea de Marea Rosie, Marea Neagra, Marea Alba sau chiar Marea Galbena.
Europa este o peninsula mare, ceea ce inseamna ca este partial marginita de mari si oceane. Dar batranul continent insusi include, de asemenea, multe alte peninsule, care formeaza mari interioare si sunt uneori separate de stramtori. Unele dintre aceste corpuri de apa au fost denumite in functie de geografia lor: Marea Nordului se afla in nord, Marea Baltica in apropierea statelor baltice. Dar altele au nume care pot parea mai putin evidente, in special cele care sunt desemnate printr-o culoare. De exemplu, de ce Marea Neagra se numeste Marea Neagra?
Este Marea Neagra neagra?
Aceasta poate parea o intrebare prosteasca, dar nu este chiar asa. Marea Rosie, situata intre Africa de Nord (Egipt, Sudan) si Orientul Mijlociu (Arabia Saudita, Yemen), se numeste de fapt asa pentru ca uneori devine brun-rosiatica din cauza proliferarii algelor Trichodesmium erythraeum. Marea Neagra, pe de alta parte, nu este cu adevarat neagra, decat atunci cand lumina soarelui nu se mai reflecta in ea. La fel ca toate marile lumii, ea capata o culoare inchisa atunci cand izbucneste o furtuna. Si poate ca acesta este motivul pentru care ar fi fost numita astfel de catre marinari.
Aceasta este doar o ipoteza, dupa cum se arata intr-un articol al Smithsonian Science Education Center. Unul dintre celelalte argumente in favoarea acestei ipoteze vine din compozitia apei sale, care pe alocuri este bogata in hidrogen sulfurat, ceea ce ar tinde sa produca un noroi negru sub care fundul ar fi ingropat la o adancime de aproximativ 150 de metri.
O chestiune de puncte cardinale
Situata intre Europa, Caucaz si Anatolia, Marea Neagra se invecineaza cu mai multe tari, inclusiv cu Turcia, la sud. Din cele mai vechi timpuri, turcii au folosit culori pentru a desemna punctele cardinale, dupa cum explica colegii nostri de la Geo. In timpul Imperiului Otoman, Marea Mediterana de la sud se numea Akdeniz, sau Marea Alba, iar la nord era Karadeniz, sau Marea Neagra. Aceasta este cealalta teorie principala care ar putea explica denumirea acestei vaste intinderi de apa de peste 400.000 de kilometri patrati, una dintre cele mai mari mari interioare din lume.
Si Marea Alba?
Totusi, Marea Alba nu si-a pastrat numele. Astazi, ea se refera la marea din nord-vestul Rusiei, separata de Marea Barents si de Oceanul Arctic, la nord, prin stramtoarea Gorlo, cunoscuta si sub numele de Gatul Marii Albe. Aceasta mare nordica este acoperita de gheata cel putin jumatate din an, o explicatie simpla care ar putea fi la originea numelui sau. In Asia exista, de asemenea, o Mare Galbena, in care se varsa Raul Galben, al carui nume provine de la culoarea sa galben-maronie, datorata cantitatilor de namol (un sediment format din nisip si argila) pe care le transporta.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/mer-noire-mer-blanche-pourquoi-certaines-mers-ont-des-noms-de-couleur-11193455/
Comments are closed.