Unde se afla cel mai rece sat locuit de pe planeta?

In Siberia, satul Oimiakon este unul din cele mai reci de pe intreaga plenata. Cu temperaturi care depasesc in mod regulat -50 de grade iarna, cei 600 de locuitori locuiesc cat se poate de izolati fata de restul lumii. In epoca URSS, Stalin isi trimitea toti opozantii politici in aceasta regiune indepartata din Rusia.

Temperaturi glaciale

La Oimiakon, locuitorii sunt cunoscuti pentru longevitatea lor. In acest sat din Rusia nu exista vant ci este tot timpul soare, chiar daca temperatura anuala este de -15,2 grade. Locuitorii se hranesc in principal cu peste (care ingheata aproape imediat odata ce este scos din apa). Consuma in egala masura Yakut, o rasa de cal locala capabila sa suporte astfel de temperaturi.

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  De unde vine numele de Marea Egee?

Cum reusesc locuitorii sa supravietuiasca?

In acest sat mic, indepartat si izolat, exista ceva cu totul si cu totul special: nu exista niciun titlu de proprietate. Atata vreme cat exista loc disponibil, locuitorii sunt liberi sa isi construiasca o casa. Locuintele sunt, evident, construite in functie de conditiile meteorologice, cu functii speciale penru a evita socurile termice. Toaletele sunt la exterior deoarece canalizarea risca sa inghete din cauza frigului. Nu exista nici apa curenta.

Cum reusesc localnicii sa se incalzeasca? Datorita unei uzine de carbon care este supravegheata 24 de ore din 24 si care alimenteaza cei 500 de locuitori. Aceasta uzina permite temperature de 20-25 de grade la interior (aproape 60 de grade diferenta fata de exterior). La fel ca in orice sat, exista un camin cultural in care tinerii se distreaza insa si o scoala care nu isi inchide portile atunci cand temperaturile scad sub -52 de grade.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt orasele pionier in materie de durabilitate ecologica?

Chiar daca pe timp de vara temperaturile ajung lejer la 30 de grade, frigul este cel care defineste fiecare aspect al vietii din Oimiakon. Aici bateriile se consuma in doar cateva minute si oamenii, pentru a le porni, fac foc dedesubt. Insa, acest lucru nu impiedica turistii din intreaga lume sa vina sa vada ce inseamna frigul extrem.

Sursa: https://lesavaistu.fr/ou-se-trouve-le-village-habite-le-plus-froid-de-la-planete/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More