Cum masuram distantele in univers?

Masurarea distantelor in univers, fie fata de stele sau galaxii, este esentiala pentru astronomi. Masuratorile dintre Pamant si stele ne ajuta sa intelegem mai bine evolutia universului.

Eratosthenes, un astronom grec din secolul al III-lea i.Hr., a fost primul care a facut o masura astronomica, cea a diametrului Pamantului. De atunci, astronomii au cautat modalitati de a masura cu exactitate diferitele distante din univers. Astazi, acestia au la dispozitie mai multe instrumente, in functie de distanta elementelor care trebuie masurate. Atunci cand se masoara distanta fata de stelele apropiate, se poate utiliza metoda paralaxei. Dar daca distanta este mai mare, astronomii folosesc metoda cefeidelor. Pentru stele si mai indepartate de Pamant, nu mai exista stele observabile, ci galaxii; in acest caz, astronomii folosesc metoda deplasarii spre rosu.

Astronomie si dimensiuni: cum se masoara distanta dintre planete?

Masurarea distantelor in astronomie poate fi destul de complexa, deoarece metoda de masurare trebuie sa fie adaptata la distanta obiectului. Cu ajutorul metodei paralaxei utilizate la roiurile globulare, putem masura distantele pana la stelele din Norul Magellan Mic si Norul Magellan Mare. Pentru a merge mai departe pe scara distantelor, trebuie sa folosim cefeidele pentru masuratori. Cu ajutorul acestei metode, Edwin Hubble, initiatorul legii lui Hubble, a putut determina dimensiunea galaxiei si distanta pana la galaxia Andromeda. Cefeidele au o luminozitate absoluta care este mai usor de estimat. Luminozitatea lor aparenta poate fi utilizata pentru a calcula diferite distante in univers.

Asemanatoare

De ce tremuram cand este frig?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai calda planeta din sistemul solar?

Cum se masoara distanta dintre Pamant si o stea?

Pentru a calcula distanta dintre Pamant si o stea precum Soarele, trebuie sa apelam la trigonometrie. Aceasta presupune masurarea magnitudinii aparente a stelei pe fundalul cerului la intervale de 6 luni. In aceasta perioada, planeta Pamant se va deplasa 300 de milioane de kilometri pe orbita sa. Acest diametru al orbitei Pamantului va constitui baza de calcul a triangulatiei. Deoarece astronomii cunosc diametrul Pamantului (D) si pot calcula unghiul de paralaxa (a), distanta pana la stea (d) poate fi gasita cu usurinta folosind formula „d=D/a”. Dar unghiul a este intotdeauna foarte mic, astfel incat metoda functioneaza numai cu stelele care sunt apropiate.

Cum a fost masurata distanta dintre Pamant si Luna?

Distanta lunara este distanta dintre centrul Pamantului si centrul Lunii; aceasta este de 384 400 de kilometri. Prima persoana care a masurat aceasta distanta a fost Aristarchus din Samos, un astronom din secolul al III-lea i.Hr. care a masurat-o prin observarea eclipselor de luna. 200 de ani mai tarziu, Hipparchus a masurat la randul sau distanta dintre Pamant si Luna si a ajuns la o cifra aproape exacta de 384.000 de kilometri. In secolul al XVIII-lea, Lalande si La Caille s-au apropiat de adevarata masuratoare cu un calcul bazat pe triangulatie. In 1969, Neil Armstrong a instalat oglinzi pe Luna, astfel incat observatoarele sa poata trimite raze si sa masoare timpul de calatorie dus-intors.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a murit Pierre Curie?

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/comment-mesure-t-on-les-distances-dans-lunivers-11196931/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More