De ce avem diferite grupe de sange

A, B, O, AB, pe langa factorul Rhesus (Rh) pozitiv sau negativ: ai recunoscut cu siguranta principalele atribute ale grupelor sanguine. Deja, faptul ca avem grupe sanguine diferite si incompatibile intre ele este putin ciudat. Insa de ce avem diferite grupe de sange?

Ce determina o grupa sanguina?

Toate globulele rosii prezinta antigeni la suprafata lor. Am putea compara acesti antigeni cu un tricou care marcheaza apartenenta la un grup special. Impreuna, toate aceste globule purtatoare ale aceluiasi antigen se inteleg bine si exista armonie. Grupa sanguina A este o grupa de sange extrem de veche, dateaza din momentul in care primele specii umane au evoluat. Grupa B ar fi aparut in urma cu 3,5 milioane de ani in timpul unei mutatii a antigenei din grupa A. Iata, in urma cu 2,5 milioane de ani ca alte mutatii au adus antigenii la suprafata globulelor rosii inactive, creand grupa O.

Asemanatoare

De unde provin numele planetelor din sistemul solar?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a inventat frigiderul?

La ce sunt bune grupele sanguine?

Stim deja ca grupele sanguine nu sunt tocmai compatibile intre ele. Exista un donator universal, O. Unele grupe de sange par mai avantajate decat altele, mai ales atunci cand vine vorba de aparitia unor boli. Spre exemplu, globulele rosii infectate de catre malaria par sa se inmulteasca mai rapid decat globulele rosii de tip A, provocand pagube ireversibile.

Alte boli dezavantajeaza alte grupe sanguine. Pe scurt, grupele sanguine par sa fie un fel de strategie evolutiva pentru a ocoli diferite boli infectioase (sau alt tip de presiune a mediului inconjurator) si astfel sa asigure supravietuirea maxima a speciei umane.

Cert este ca grupele sanguine au antigeni diferiti in celulele sanguine. Acestea sunt semnale ale anticorpilor care distrug celulele straine din organism. Insa oamenii de stiinta nu au reusit inca sa descopere de ce sunt atat de diferite. O sugestie exista, ca acestea ar fi legate de boli si de imunitate. Persoanele din grupa B prezinta riscuri mai ridicate de a suferi de E coli.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cultivarea păcii interioare: Tehnici esențiale pentru un stil de viață echilibrat
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More