De ce depind culorile focurilor de artificii?

Stii de ce depind culorile focurilor de artificii? Daca raspunsul la aceasta intrebare este Nu, iti spunem noi in cele ce urmeaza.

Pulberea neagra sau praful de pusca (inventata de chinezi) este principalul element de combustie din focurile de artificii. Pirotehnica se refera la tehnicile utilizate in cadrul focurilor de artificii. Exista mai multe tipuri de pirotehnie, fiecare cu propriul efect si tip de combustie. De exemplu, exista pirotehnie precum bombe, buchete, flacari, cascade, sori si buchetul final. Toate acestea se bazeaza pe acelasi principiu.

Cum functioneaza acestea?

Focurile de artificii au fost inventate in urma cu peste 1.000 de ani in China, dar au fost explicate abia de la aparitia fizicii cuantice.

Focurile de artificii sunt explozii pirotehnice de toate culorile. Aici intervine stiinta: cum sunt create culorile din focurile de artificii?

Originea culorii este aceeasi cu cea a culorii albastre de la baza flacarii unei lumanari, unde are loc reactia chimica. Aici, ceara vaporizata si oxigenul reactioneaza pentru a produce CO2 si apa.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a inventat frigiderul?

Deoarece reactia nu este completa, raman microparticule de funingine. Incalzite de energia eliberata de reactie, aceste microparticule de funingine incep sa straluceasca in acelasi mod in care fierul incalzit intr-o forja devine rosu aprins. Partea portocalie-rosie a unei flacari corespunde radiatiei de temperatura: acelasi efect poate fi obtinut si fara reactie chimica (aceasta este cunoscuta sub numele de radiatia „corpului negru”).

Culoarea albastra de la baza – la fel ca pe flacara unui aragaz sau a unui arzator cu gaz – este de aceeasi natura cuantica ca si cea a artificiilor: provine din de-excitarea electronilor la formarea produselor de ardere.

Atunci cand are loc reactia, atomii trec dintr-o stare de energie inalta (reactantii) intr-o stare de energie mai mica (produsele), care este mai stabila. Diferenta de energie este emisa sub forma de lumina, a carei culoare depinde de diferenta de energie.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum respira plantele

Daca ati inteles acest lucru, stiti ca adevarata culoare a combustiei gazului, a cerii de lumanare sau chiar a lemnului este albastru. Culoarea rosiatica-portocalie este pur si simplu radiatia de temperatura a particulelor de funingine.

In functie de elementele chimice utilizate, energiile implicate variaza si, prin urmare, si culoarea luminii: fiecare element chimic arde producand propriile sale culori.

Pe scurt, artificiile se bazeaza pe arderea pulberii negre care contine un compus oxidant, cum ar fi nitrat, clorat sau perclorat, si pe incandescenta particulelor de oxid metalic. Temperaturile de combustie variaza intre 1.000°C si 3.000°C, iar explozia la temperaturi ridicate a compusilor metalici este cea care da culoarea artificiilor.

In unele tari, focurile de artificii sunt obligatorii, ca in Australia. Pentru a marca inceputul anului 2012, orasul Sydney a cheltuit 6,5 milioane de dolari australieni (peste 5 milioane de euro) pentru a oferi australienilor si turistilor din intreaga lume un magnific foc de artificii cu tema „Time to Dream”.

Spectacolul de artificii de 12 minute, care a atras 1,5 milioane de persoane, a fost pregatit si coordonat de directorul de creatie Marc Newson.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum cad fulgii de nea?

Sursa: https://www.savezvousque.fr/science/couleurs-feux-dartifice-compositions-metalliques.html

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More