Ciupercile cresc doar toamna?
Toamna este considerata sezonul ciupercilor, perioada in care culegerea lor este cea mai fructuoasa. Dar pot creste si in alte anotimpuri?
Pentru unii locuitori din regiunile impadurite, toamna este sinonima cu inceputul sezonului de plimbari pentru cules ciuperci. Cu cosul in mana, plecam sa culegem ciuperci sau bureti, chiar si trufe in unele regiuni. Chiar si culorile lor evoca adesea nuantele de ocru si gri asociate cu perioada de toamna. Cu toate acestea, toate ciupercile infloresc doar sub ploaia din luna septembrie? Nu chiar: numeroase specii pot inveseli padurile in orice moment al anului, atata timp cat conditiile de crestere sunt garantate.
Rezumat:
Cum cresc ciupercile?
Cresterea ciupercilor este rezultatul unui proces numit fructificare, care incepe cu mult inainte, sub pamant. Ciupercile asa cum le cunoastem sunt de fapt sporofori (sau carpofori) si provin din reproducerea sexuala a doua fire de miceliu (aparatul vegetativ subteran al ciupercilor) compatibile. Reproducerea sexuala a ciupercilor este mai complexa: nu exista miceliu masculin sau feminin, ci zeci de „sexe” diferite. Cand doua fire de miceliu compatibile se intalnesc, ele pot dezvolta un nou sporofit care va iesi din pamant sub forma unei ciuperci. Acesta din urma serveste intr-un fel ca aparat reproducator, deoarece contine, in general in lamele sau gaurile situate sub palarie, rezervoare de spori care, odata eliberati, vor germina in sol pentru a forma un nou fir de miceliu si astfel sa perpetueze ciclul de reproducere.
De ce ciupercile cresc mai mult toamna?
Pentru ca acest proces sa se desfasoare in cele mai bune conditii, trebuie sa fie indeplinite mai multe conditii climatice, prima dintre ele fiind umiditatea. Ciupercile au nevoie de sol umed pentru a creste si pot aparea rapid imediat ce incepe sa ploua (de exemplu, in 4-5 zile pentru ciupercile porcini si in 12-15 zile pentru ciupercile boletus). Toamna, cea mai ploioasa anotimp din calendar, este deci perioada ideala pentru cresterea ciupercilor. Iarna, solul este prea rece, iar vara este prea uscat pentru majoritatea tipurilor de ciuperci. Toamna ofera astfel combinatia perfecta de factori intre un nivel ridicat de umiditate, o temperatura temperata si soluri suficient de bogate in nutrienti pentru dezvoltarea miceliului. De aceea, sezonul ciupercilor se intinde, in general, din septembrie pana la primele ingheturi, sau chiar pana in ianuarie.
Vara, primavara… ce varietati de ciuperci cresc in alte anotimpuri?
Daca ciupercile preferate ale culegatorilor sunt ciupercile de padure boletus, ciupercile galbene, ciupercile trompete ale mortii sau ciupercile de Paris, care se culeg in principal toamna, multe alte specii pot creste in padure cand conditiile o permit. Un loc cu sol nisipos, umed in mod regulat si bogat in muschi si frunze moarte (faimoasele „locuri bune pentru ciuperci”) poate adaposti comori in orice anotimp. O alta ciuperca foarte apreciata, moriel, este o ciuperca mai degraba de primavara, la fel ca mousserons si ghebele, prezente din aprilie pana in iunie. In ceea ce priveste trufa, calendarul sau difera radical in functie de varietate: trufa de vara se culege, dupa cum sugereaza si numele, pe vreme calda, in timp ce trufa neagra atinge apogeul la inceputul iernii.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/les-champignons-poussent-ils-uniquement-en-automne-11203303/
Comments are closed.