Care este rolul unei centrale nucleare?

Descoperirea energiei nucleare isi are originile undeva in anul 1896 si, an dupa an, studiile si cercetarile efectuate pe aceasta tema au dus la construirea unui numar mare de centrale nucleare. Insa care este rolul unei centrale nucleare?

Pe data de 1 martie 1896 Henri Becquerel descopera razele emise de uraniu, o materie raadioactiva prezenta sub Pamant. Insa termenul de “radioactiv” ia nastere abia in anul 1900 atunci cand Marie si Pierre Curie descopera la randul lor aceleasi proprietati prezente in radium. Lumea stiintifica s-a interesat din acel moment de uraniu si de capacitatile sale.

Timp de mai multi ani, cercetarile si testele au contribuit la evolutia utilizarii acestei materii pana s-a ajuns la construirea primei centrale nucleare la Obninsk, in Uniunea Sovietica, pe data de 26 iunie 1954. Care era misiunea sa si care este rolul unei centrale nucleare in ziua de azi?

Ce rol are o centrala nucleara?

Asemanatoare

Care au fost cele mai mari cutremure din istorie?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce zapada din Alpi devine rosie vara

O centrala nucleara reprezinta o uzina capabila sa produca electricitate prin intermediul unei surse de caldura. Primul reactor a inceput sa functioneze in 1942 in SUA, la Chicago mai precis, cu scopul de a furniza electricitate pentru nevoile militare. Obninsk este prima centrala nucleara civila capabila sa produca si sa furnizeze energia nucleara civililor. Marcheaza debutul dezvoltarii acestei energii in intreaga lume. In sanul unei centrale nucleare, caldura produsa de fisiunea atomilor de uraniu permit incalzirea apei pana cand se ajunge la producerea de vapori. Pentru a functiona in mod corect, o centrala nucleara este compusa din mai multe cladiri ce au roluri distincte.

Cum functioneaza o centrala nucleara?

O centrala nucleara are nevoie de trei circuite de apa independente pentru a putea functiona. Circuitul primar serveste la eliberarea caldurii. Aceasta din urma este produsa de caldirea reactor. Fisiunea atomilor de uraniu permite degajarea caldurii pentru a obtine o apa inclazita la 300 de grade. Mai exista circuitul de racire in timpul caruia vaporii se transforma din nou in apa. Aceasta apa este refolosita in cadrul unui nou circuit.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt misterele lacului Titicaca

Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/quel-est-le-role-dune-centrale-nucleaire-11186662/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More