De ce zapada din Alpi devine rosie vara
Stiati ca zapada prezenta sub schiurile voastre iarna era plina de alge microscopice? Acestea se hranesc cu gaz carbonic si cu lumina soarelui. Una din ele este chiar responsabila de colorarea varfurilor alpine, un fenomen pe care oamenii de stiinta inca incearca sa il explice.
Supranumita “sangele ghetarilor”, zapada rosie inca ii intriga pe oamenii de stiinta din intreaga lume. Aristotel a fost printre primii care s-au interesat de ea spre anul ’50 inaintea erei noastre, evocand “larve rosii si paroase” la suprafata zapezii.
Aceasta culoare, prezenta peste tot pe Pamant, a fascinat un numar mare de exploratori de-a lungul anilor. In ziua de azi, misterul pare sa fie deslusit: culoarea rosie a zapezii este provocata de prezenta unor micro-alge, de genul Sanguina. Oamenii de stiinta au aratat ca nu este singura care populeaza varfurile inzapezite.
Un ecosistem de microalge inca necunoscute
Este un ocean alb situat deasupra nivelului marii unde viata, invizibila cu ochiul liber, misuna. Dupa ce au studiat AND-ul prelevat de pe cinci varfuri alpine la altitudini diferite, dezvaluie un univers nebanuit in care exista o multitudine de specii micro-algice, in functie de altitudine. Genul Sanguina nu se regaseste decat incepand cu 2000 de metri altitudine, in timp ce microalgele verzi Symbiochloris spre exemplu nu traiesc decat la o altitudine inferioara a 1500 de metri.
O alga prezenta de-a lungul intregului an
Chiar daca incepe sa se faca remarcata odata cu inceperea verii, Sanguina este prezenta si pe timp de iarna. Oamenii de stiinta explica colorarea acestei vegetale pe timp de vara datorita fabricarii unui pigment rosu care ii permite sa se protejeze de razele ultra-violete ale soarelui.
Cu alte cuvinte, acest fenomen care incepe in jurul lunii mai este cat se poate de natural insa tinde sa se amplifice de cativa ani. Cercetatorii incearca sa stabileasca in ce masura Omul este responsabil de aceasta proliferare. Pentru moment, nimic nu a fost demonstrat….
Comments are closed.