Care este cea mai mare floare din lume

Ascunsa in penumbra padurilor tropicale, Rafflesia primeste fara indoiala, premiul pentru cea mai mare floare din regnul vegetal. Descoperita in anul 1818, cuprinde peste 30 de specii, din care cea mai mica este Rafflesia baletei si masoara doar 12 centimetri. Alte specii, precum Rafflesia arnoldii, poseda, din contra, flori care pot ajunge la un diametru de un metru si la o greutate de 10 kilograme. Impresionant!

Insa competitia este dura si mai exista plante care isi disputa primul loc, lupta impotriva rafflesia pentru a ajunge si ele pe primul loc. Putem cita in acest sens arum titan (Amorphophallus titanium) a carei inflorescente pot ajunge pana la 6-8 metri sau Tallipot (Corypha umbraculifera) o specie de palmier gigant care nu infloreste decat odata la 30-80 de ani si, inainte de a muri ofera o floare de 6-8 metri inaltime insa, in aceste doua cazuri, este vorba despre inflorescente compuse din milioane de flori mici si nu de o floare unica. Rafflesia se impune insa drept cea mai mare floare simpla din lume.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este cerul albastru

Cu ce seamana aecasta floare uriasa?

Rafflesia este o planta parazit, nu dispune de clorofila si, drept urmare, este incapabila de fotosinteza. Din acest motiv, nu poseda frunze, insa nici tije sau radacini, se multumeste sa isi instaleze radacinile pe o gazda, in general liane de genul Tetrastigma, in care traieste sub forma de filamente, invizibile la exterior. Nu apare decat in momentul reproducerii, initial sub forma unui boboc, asemanator cu o varza mare. Atunci cand infloreste are aparenta unei flori imense cu cinci petale, de un magnific rosu ocru.

Unde se gaseste aceasta floare imensa?

Rafflesia figureaza printre cele mai dificile flori de observat si asta din mai multe motive…primul este probabil si principalul, nimeni nu a reusit sa cultive aceasta floare in ciuda eforturilor depuse. Se poate observa doar in mediul sau natural, in inima padurilor umede din Asia de Sud-Est, in Indonezia, unde a fost descoperita pentru prima data sau in Thailanda. Al doilea motiv ar fi ca procesul de devoltare extern dureaza 9 luni si o floare de rafflesia rezista doar 5 zile dupa care se usuca….

Ghice ce mai avem pentru tine?  De unde vine oxigenul?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More