Care este diferenta dintre un lac si un iaz?

Un lac si un iaz sunt doua corpuri de apa si, pentru ca sunteti curiosi din fire, probabil ca va intrebati care este diferenta dintre ele. Ei bine, iata care este raspunsul.

La fel ca un rau, un iaz si un lac au cateva diferente notabile. Definitia unui iaz nu este aceeasi cu cea a unui lac. Un iaz este mai mic decat un lac, dar mai ales este mai putin adanc. Este important de retinut ca aceasta diferenta a fost deseori dezbatuta aprins in cadrul comunitatii stiintifice, dar specialistii au ajuns in cele din urma sa se puna de acord asupra unei definitii date de Laurent Touchart, care este limnolog si, prin urmare, studiaza apele stagnante: „Un lac este o masa de apa continentala (separata de mare, dominata de bazinul sau hidrografic si care dezvolta o personalitate proprie), a carei adancime, suprafata sau volum sunt suficiente pentru a determina o etapizare, o zonare sau o regionalizare a proceselor limnice”. Pentru a simplifica acest citat, lacul este suficient de adanc si de mare pentru ca apa sa nu stagneze. Adancimea maxima a unui iaz este, in general, de 2 metri.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este mai putin soare iarna?

Care este diferenta dintre un iaz si o balta? Definitie si caracteristici

Diferenta dintre caracteristicile unui lac si cele ale unei balti este relativ usor de inteles. Cu toate acestea, diferenta dintre un iaz si o balta este mai subtila. Ca regula generala, se considera ca un iaz are o suprafata mica, chiar daca cel mai mare iaz din Franta, situat in departamentul Bouches-du-Rhône, masoara peste 150 km², iar fratele sau mai mic, Etang de Thau, din departamentul Hérault, masoara 75 km². Un iaz nu poate fi un corp de apa atat de mare. De asemenea, se considera ca nu are nici o intrare sau iesire, spre deosebire de un iaz, care are adesea o intrare si o iesire. Pe scurt, un iaz se umple cu ploi si se usuca in timp.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum au schimbat oamenii ecosistemul peștilor de apă dulce?

Lacurile si iazurile sunt intotdeauna formate din apa dulce?

Categoric nu! Exista un singur lac sarat in lume si se afla in Statele Unite. Cu toate acestea, este important sa recunoastem ca majoritatea lacurilor si iazurilor sunt alcatuite din apa dulce. Acest lucru face ca ecosistemele lacurilor si iazurilor sa fie vulnerabile la schimbarile climatice.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/quelle-est-la-difference-entre-un-lac-et-un-etang-11192252/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More