Cine alege numele furtunilor

Trecut de la categoria 1 la categoria 4, uraganul Ida a maturat Louisiana, scufundand New-Orleans in obscuritate…

Cine alege numele furtunilor?

Cenrul National al Uraganelor (NHC) este cel care alege numele furtunilor tropicale, precum faimosul ciclon Katrina in 2005. O lista cu nume a fost intocmita in fiecare an, nu neaparat in ordine alfabetica, alternand nume masculine cu nume feminine. In Europa, alegerea numelor de furtuni (precum furtuna Joachim in Franta, in noiembrie 2011 sau teribila Xynthia in 2010) se face conform unor reguli precise. Explicatii in randurile de mai jos.

Numele furtunilor europene a fost ales de catre o necunoscuta

In 1954, o studenta la Universitatea din Berlin, Karla Wege a propus sa se dea un nume depresiunilor si anticiclonilor care traversau Europa pentru a face meteo mai accesibile marelui public. O furtuna este intotdeauna pilotata de catre o forma de depresiune. Din 1954 si pana in 2002, Institutul de Meteorologie din cadrul Universitatii din Berlin stabilea o lista pentru anul care urma sa vina, bazandu-se pe lista stabilita de Carla Wege.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai mare recif de corali din lume

In Franta exista o regula precisa

In anii impari spre exemplu, depresiunile primesc nume masculine si, in anii impari, nume feminine. Anticiclonii sunt otezati conform unei reguli inverse. Astfel, prenumele masculine Joachim a fost ales in anul 2011, an impar. Acelasi lucru este valabil si pentru anul 2009 cu furtuna Klaus si furtunile Lotach si Martin in 1999. Faimoasa furtuna Xynthia purta acest nume feminin deoarece eram in anul 2010.

In privinta furtunilor, lista prenumelor este stabilit la inceput de an in ordine alfabetica. Spre exemplu, prima furtuna din 2012, in ianuarie, era botezata Andrea. Si, pentru anul 2019, prima furtuna a purtat numele de Amelie. Pentru asta, Franta a colaborat cu Spania si cu Portugalia pentru a defini o lista de prenume care respecta o ordine alfabetica (A,B,C,D…), alternanta prenumelor masculine/feminine si alternanta tarilor de origine.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More