De ce nu simtim atunci Pamantul se roteste?
Am invatat cu totii la scoala ca Pamantul se roteste in jurul propriei axe cu o viteza considerabila. Nu ne gandim prea des la acest fenomen deoarece nu simtim aceasta rotatie. De ce nu simtim atunci cand Pamantul se roteste? La aceasta intrebare vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza.
De ce nu simtim atunci cand Pamantul se roteste?
Pentru a intelege de ce nu simtim nimic atunci cand Pamantul se roteste, trebuie sa mentionam faptul ca suntem supusi, la fel ca orice alta fiinta existenta pe pamant, la doua forte concurente. Intai si intai este forta gravitationala care ne atrage spre centrul planetei. Si, apoi, forta centrifuga, care provine de la miscarile de rotatie ale planetei noastre. Aceasta ultima forta este mult mai puternica decat forta gravitationala.
De notat este faptul ca, atunci cand Pamantul se roteste, o face intr-o viteza constanta si uniforma. Este un motiv pentru care nu simtim Pamantul rotindu-se. Pentru a intelege acest fenomen, iata o analogie. Atunci cand calatorim cu trenul, la o viteza destul de mare, nu acordam prea mare atentie vitezei cu care merge. Continuam sa citim in liniste sau sa ne butonam telefonul.
Doar uitandu-ne la peisajul defiland prin fata noastra, pe fereastra, remarcam faptul ca trenul are de fapt o viteza remarcabila. Insa, din cauza ca aceasta viteza este constanta, nu o remarcam. Avem impresia ca ramanem imobili.
Doar atunci cand trenul accelereaza sau se opreste ne dam seama de miscarea sa. Un lucru care nu i se poate intampla insa Pamantului.
La final, cateva cuvinte despre o alta forta. Rotatia Pamantului provoaca de fapt un fenomen care, conform specialistilor in domeniu, nu are niciun efect asupra noastra. Botezata forta Coriolis, deviaza miscarile spre dreapta sau spre stanga, in functie de emisfera in care se produce. Forta Coriolis are influente asupra vanturilor care sufla la o altitudine semnificativa, asupra ciclonilor sau asupra curentilor marini. Doar asupra acestora.
Comments are closed.