conturi euro si dolari la banci straine

Care sunt bauturile de evitat in timpul valurilor de caldura?

Cand mercurul urca vertiginos, anumite obiceiuri pot agrava deshidratarea in loc sa o amelioreze. Printre acestea, alegerea bauturilor este cruciala. Daca unele potolesc setea in mod eficient, altele trebuie evitate, deoarece pot accentua efectele nocive ale caldurii, in special la persoanele fragile, cum ar fi varstnicii.

Valurile de caldura pun organismul la grea incercare. Pentru a compensa pierderile de apa cauzate de transpiratie, este esential sa va hidratati corespunzator. Cu toate acestea, consumul oricarei bauturi nu este lipsit de consecinte: unele dau o iluzie de racorire sau de usurare imediata, dar, in realitate, contribuie la accentuarea deshidratarii, a tulburarilor digestive sau a oboselii. Deci, ce bauturi trebuie evitate cu desavarsire cand temperatura depaseste 35 °C? Cand devin periculoase pentru echilibrul organismului? Iata ce trebuie sa stiti pentru a face alegerile potrivite in fiecare zi.

De ce trebuie sa evitam bauturile alcoolice in timpul caniculei?

Alcoolul este un fals aliat in perioadele de caldura intensa. Desi o bere rece sau un pahar de vin roze par sa potoleasca setea pe moment, efectul este de fapt invers. Alcoolul are un efect diuretic: stimuleaza nevoia de a urina, ceea ce duce la o pierdere excesiva de apa. Rezultatul este ca, in loc sa rehidrateze organismul, acesta il deshidrateaza si mai mult. In timpul caniculei, acest lucru reprezinta un pericol real, in special pentru persoanele in varsta sau fragile. In plus, consumul de alcool perturba reglarea termica a organismului, incetinind raspunsul natural al corpului la caldura. Acest lucru poate agrava caldura si favoriza starile de rau. Profesionistii din domeniul sanatatii recomanda, asadar, interzicerea totala a alcoolului in cele mai calde ore ale zilei, intre 12:00 si 18:00. Daca se consuma alcool in afara acestor ore, consumul trebuie sa ramana exceptional si sa fie insotit de o hidratare intensa cu apa pentru a limita riscurile.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai bun ulei pentru sanatate

Sucurile si bauturile zaharoase potolesc cu adevarat setea?

Contrar imaginii racoritoare pe care o transmit reclamele, sucurile sunt departe de a fi bauturi recomandate in timpul caniculei. Foarte bogate in zahar si adesea carbogazoase, ele cresc riscul de deshidratare. Zaharul stimuleaza secretia de insulina, ceea ce reactiveaza senzatia de sete la scurt timp dupa consum. Cu alte cuvinte, dupa ce bei un suc acidulat, ti se face si mai sete. In plus, bulele pot provoca crampe stomacale sau balonare, ceea ce ingreuneaza digestia, mai ales cand caldura incetineste deja metabolismul. Chiar si sucurile de fructe industriale, adesea foarte dulci, trebuie limitate puternic, deoarece pot avea efecte similare. Este mai bine sa le inlocuiti cu apa plata sau usor aromatizata natural, sau cu infuzii calde putin indulcite.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Caldura: care este temperatura maxima la care poate rezista corpul uman?

De ce trebuie sa limitam consumul de cafea, ceai si bauturi cu cofeina?

Bauturile care contin cofeina, precum cafeaua, ceaiul sau anumite bauturi energizante, trebuie consumate cu moderatie in perioadele de caldura extrema. In cantitati mari, cofeina actioneaza ca un diuretic, favorizand eliminarea urinara. Acest lucru poate parea inofensiv, dar acest mecanism contribuie la pierderea de apa si, prin urmare, creste riscul de deshidratare. Ceaiul fierbinte consumat de anumite populatii din desert poate fi benefic daca este baut incet si in cantitati mici. Cu toate acestea, atunci cand este consumat in exces, la fel ca cafeaua, creste necesarul de apa al organismului. Prin urmare, se recomanda sa nu se depaseasca 2-3 cesti pe zi in timpul caniculei si sa se compenseze sistematic cu apa plata.

Bauturile reci sunt intr-adevar contraindicate cand este foarte cald?

In fata caldurii, consumul de bauturi foarte reci poate parea solutia ideala. Cu toate acestea, bauturile reci au un efect contraproductiv asupra reglarii termice a corpului. Cand stomacul detecteaza o temperatura foarte scazuta, trimite un semnal creierului, care ordona organismului sa se incalzeasca pentru a compensa. Rezultatul: corpul incepe sa produca caldura in loc sa se raceasca, agravand senzatia generala de caldura. In plus de acest efect paradoxal, consumul de bauturi reci poate provoca si crampe digestive sau tulburari intestinale, in special la persoanele sensibile. Prin urmare, este preferabil sa beti apa rece, dar niciodata rece, sau la temperatura camerei. Acest lucru permite o mai buna asimilare, fara a perturba functionarea naturala a corpului.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce unele persoane mor in somn?

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/quelles-boissons-eviter-pendant-les-vagues-de-chaleur-11202839/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More