Poate trai creierul fara corp?

Creierul nu poate fi transplantat, cel putin pana in prezent. Acesta este centrul operational al corpului nostru, gestionand majoritatea activitatilor constiente si inconstiente pe care le desfasuram. Dar poate trai creierul fara corp?

Studii recente pun sub semnul intrebarii daca creierul poate avea o viata proprie dupa ce corpul a incetat sa mai functioneze. Poate creierul sa „revina la viata”? Noi iti vom raspunde la aceasta intrebare in cele ce urmeaza.

Neuronii continua sa traiasca o perioada de timp dupa moarte.

Cercetarile efectuate de mai multe laboratoare din Berlin si de mai multe centre de cercetare din Statele Unite au studiat activitatea neuronilor la persoanele cu leziuni cerebrale ireversibile. Studiile au fost efectuate si pe persoane a caror ventilatie asistata a fost intrerupta cu cateva momente inainte. In ceea ce priveste stiinta, acesti subiecti erau considerati morti din punct de vedere clinic.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai buna bautura pentru sanatate: ceaiul sau cafeaua?

Oamenii de stiinta au observat ca, asa cum era de asteptat, neuronii au incetat sa mai functioneze din cauza lipsei de oxigen. Cu toate acestea, aspectul surprinzator a fost acela de a observa ca, chiar si in absenta oxigenului, neuronii si-au reluat o anumita activitate (numita depolarizare). Aceasta activitate a durat o perioada de timp, chiar si in absenta oxigenului, fara a provoca daune ireversibile neuronilor. Apoi a aparut o situatie critica, care a provocat daune ireversibile.

Aceasta descoperire indica faptul ca neuronii supravietuiesc chiar si in absenta oxigenului pentru o perioada destul de indelungata. Acest lucru a avut loc in ciuda faptului ca inregistrarile electroencefalogramei nu aratau niciun semn de activitate cerebrala sau cardiaca (care se oprise pentru totdeauna). Aceste date ne invita sa reflectam asupra limitelor vietii dincolo de moarte.

Creierul traieste in afara corpului

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt afectiunile specifice ale copilariei?

Intr-un nou studiu publicat in revista Nature, cercetatorii au reusit sa mentina in viata creierul unor porci, chiar si in afara corpului lor. Cercetatorii au izolat creierele unor porci sacrificati si, dupa patru ore in afara corpului, le-au plasat intr-un sistem care permitea trecerea nutrientilor si a oxigenului prin vasele de sange ale creierului.

La sase ore dupa aceasta operatiune, s-a observat ca neuronii isi recapatasera functiile metabolice, consumau zaharuri si ca sistemul imunitar isi reluase functionarea. Ulterior, cercetatorii au reusit, de asemenea, sa stimuleze electric neuronii, restabilind capacitatea acestora de a comunica intre ei.

Un aspect fascinant a fost acela de a observa ca neuronii nu au reactionat simultan. Acest lucru ar indica faptul ca fiecare neuron a actionat independent de stimulii selectivi. Era ca si cum acestia isi recapatau functiile folosind o anumita „constiinta”.

Creierul poate trai fara corp: problema etica ramane deschisa

Cercetatorii au oprit activitatea cerebrala dupa sase ore din motive etice. Scopul lor nu a fost acela de a obtine o „inviere a constiintei”. Ei au vrut sa gaseasca un model de studiu pentru a analiza efectele medicamentelor sau ale altor tratamente asupra activitatii cerebrale.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce inchidem ochii atunci cand ne sarutam?

Cu toate acestea, aceste rezultate au deschis o dezbatere cu privire la viata constiintei unui individ dincolo de moarte. In majoritatea tarilor, un individ este considerat mort din punct de vedere legal atunci cand activitatea inimii sau a plamanilor inceteaza. Pentru a trai, creierul are nevoie de o cantitate enorma de oxigen, sange si nutrienti, astfel ca pana acum se credea ca invierea acestui organ este imposibila.

Este posibila resuscitarea creierului dupa un stop cardiac si recuperarea indirecta a activitatii corporale? Vom avea mai multe optiuni in viitor in ceea ce priveste modul de efectuare a transplanturilor de creier? Dezbaterea cu privire la aceste intrebari fascinante este inca deschisa…

Sursa: https://www.saviez-vous-que.fr/le-cerveau-peut-il-vivre-sans-le-corps/

 

 

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More