De ce chioraie stomacul?
Rezumat:
Stomacul nostru chioraie de obicei atunci cand ne este foame. Dar acest proces natural poate avea loc in orice moment al zilei si este chiar un semn de sanatate.
Pentru unii chioraitul stomacului este un moment jenant. Este un moment pe care l-am trait cu totii cel putin o data. In fata cuiva, intr-un loc aglomerat sau intr-o camera goala, incepe sa se auda un zgomot intens din stomacul nostru. Acesta este un fenomen natural al corpului nostru si apare de obicei atunci cand ne este foame. Dar acesta nu este un semnal din partea corpului nostru care sa ne aminteasca sa mancam cum am fi multi tentati sa credem. Chioraitul stomacului este o reactie normala in stomac si intestin. Zgomotul poate fi amplificat de anumite elemente, pentru ca acest chiorait este provocat de fapt de niste contractii.
Zgomotul generat de miscarea gazelor in sistemul digestiv
Ca si restul corpului nostru, sistemul nostru digestiv este alcatuit din muschi. Organismul contracta acesti muschi pentru a permite alimentelor sa se deplaseze prin sistem. Astfel, contractiile incep in esofag, trec prin stomac, prin intestine si ajung la anus. In plus fata de aceste contractii, alimentele mestecate se amesteca cu diverse sucuri produse de organism pe parcurs. Actiunea combinata a miscarii si a acestor sucuri genereaza pungi de aer si de gaz. Unele dintre acestea se pot deplasa pana la gura si pot deveni ragaieli. De fapt, atunci cand au loc contractii musculare, acestea pot genera zgomot: un chiorait. Atunci cand exista mancare in corp, zgomotul este inabusit si aproape imperceptibil. Dar daca nu exista nimic, zgomotul este amplificat.
Un fenomen care se produce pe parcursul intregii zile
Zgomotele facute de stomac se datoreaza, de asemenea, contractiilor musculare ale sistemului digestiv, care sunt permanente. Potrivit expertilor, acestea apar aproximativ la fiecare 10-20 de minute, in functie de individ. Cu toate acestea, anumite elemente pot amplifica acest fenomen. De exemplu, sunt mai pronuntate la femeile insarcinate, la persoanele care consuma multe bauturi carbogazoase sau care sufera de intoleranta alimentara. Pentru a reduce fenomenul, se recomanda sa se acorde atentie dietei proprii.
Cum putem opri chioraitul stomacului?
Chioraitul stomacului se poate opri. Pentru a face acest lucru, ar trebui sa evitam toate bauturile carbogazoase, alimentele fermentate (varza, bere). Persoanele care consuma in mod regulat probiotice, ar trebui sa se opreasca deoarece fermenteaza.
Comments are closed.